České dráhy vyzkouší nové vlaky RegioFox. Poznáte i další „zvěř“ na železnici?

Nové vlaky pro regionální dopravu (zdroj: ČT24)

České dráhy začnou ve druhé polovině letošního roku využívat ve zkušebním provozu nové motorové vlaky nazvané RegioFox. Od polského výrobce Pesa Bydgoszcz jich dopravce objednal sedmdesát šest. První začnou jezdit v Praze, středních Čechách a Jihočeském kraji. Vlak testují dráhy na zkušebním okruhu ve Velimi na Kolínsku.

Bude to jedna z největších změn v regionální dopravě na železnici. Zatím jen zatížen závažím, jako by byl plný cestujících, ukazuje prototyp jednotky Pesa jízdní vlastnosti na zkušebním okruhu ve Velimi.

„Je to vozidlo s konstrukční rychlostí sto čtyřicet kilometrů v hodině. Ověřujeme si jeho brzdné účinky,“ popsal strojvedoucí a ředitel zkušebního okruhu VÚŽ Velim Miloš Klofanda.

Jednotky jsou určené pro neelektrifikované tratě v regionech. Souprava má sto patnáct míst k sezení.

Motory Rolls-Royce i na biopalivo

Vlaky RegioFox budou poháněné motory Rolls-Royce, které kromě klasické nafty umí jezdit i na biopalivo HVO. Soupravy mají bezbariérový přístup, topení, klimatizaci, vakuové WC s přebalovacím pultem nebo audiovizuální informační systém s LCD monitory. Vejde se do nich také osm kol, tři kočárky a dva invalidní vozíky.

„Jsou vybaveny také sčítacím systémem cestujících, který nám a objednatelům dopravy poskytne lepší přehled o vytížení jednotlivých spojů,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Po Praze a středních a jižních Čechách by další regiofoxy měly zamířit do Pardubického, Královéhradeckého, Plzeňského kraje a na Vysočinu.

Mají pomoci řešit nedostatek vozidel pro vlaky v regionech. Kvůli tomu platí České dráhy milionové pokuty. „V letech 2024 až 2026 náš kraj koupí třiatřicet těchto souprav. Já doufám, že tím pádem odpadnou všechny ty problémy s opravami a my nebudeme muset zbytečně udělovat sankce dopravci,“ řekl loni v létě hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Liška, panter, slon nebo pavouk

Ve flotile národního dopravce se jednotky Pesa budou jmenovat RegioFox (fox je v překladu liška). Nahradí staré RegioNovy. „Liška je mazané a chytré zvíře a já jsem rád, že RegioFox cestujícím nabídne mnoho chytrých řešení,“ míní generální ředitel ČD Michal Krapinec. Dodal, že název vybrali v anketě na sociálních sítích cestující.

S vozy pojmenovanými s odkazem na živočišnou říši se na regionálních tratích v Česku setkávají lidé v případech souprav RegioPanter, RegioShark, RegioSpider či CityElefant.