ANO uzavřelo v Přerově koaliční dohodu s ODS, lidovci a TOP 09. Primátorem bude Vrána

Vítězné hnutí ANO v Přerově podepsalo koaliční smlouvu se zástupci ODS a koalice KDU-ČSL a TOP 09. Její součástí je i rozdělení resortů, ANO bude mít na starost ekonomiku, dopravu a investice, ODS správu majetku, životní prostředí a školství. Primátorem by se měl stát lídr ANO, poslanec Petr Vrána. Koalice bude mít v pětatřicetičlenném zastupitelstvu jednadvacet mandátů.

Podle koaliční smlouvy získalo ANO dvě křesla náměstků, na která jsou navrženi Tomáš Navrátil a Vladimír Lichnovský. ODS bude mít jednoho náměstka, kterým by se měl stát Miloslav Dohnal, a jednoho uvolněného radního, navržen je Michal Zácha.

Petr Vrána, pokud se stane primátorem, bude mít podle koaliční smlouvy v gesci ekonomiku a kulturu. Jeho prvním náměstkem by se měl stát Tomáš Navrátil, na starosti bude mít dopravu a rozvoj města. Náměstek Lichnovský bude mít na starosti investice, veřejné zakázky a sociální oblast.

Neuvolněnými radními by se měli stát bývalá náměstkyně Hana Mazochová, bývalý primátor Petr Měřínský a Lada Galová (všichni ANO), řekl novinářům Petr Vrána. „První kritérium pro obsazení postu náměstků je odbornost v dané sféře, kterou chceme obsadit,“ uvedl k výběru náměstků Vrána.

ODS bude reprezentovat jako náměstek Miloslav Dohnal, na starost bude mít správu majetku a životní prostředí. Lídr kandidátky Michal Zácha bude mít ve funkci uvolněného člena rady na starosti sport a školství. Na pozici neuvolněných radních bude za ODS bývalý náměstek primátora Petr Kouba a Jakub Navařík. Posledním neuvolněným radním bude lidovec Tomáš Dostal.

Koalice je stejná jako v předchozích letech

Koalice je stejná jako v předchozích čtyřech letech, tehdy disponovala 18 mandáty, nyní jich má o tři více. V jedenáctičlenné radě tak bude mít ANO šest křesel, ODS bude mít čtyři zástupce a jeden radní bude za koalici KDU-ČSL a TOP 09.

Koaliční smlouva, kterou v pondělí všichni zástupci koalice podepsali, obsahuje i základní programové teze, podle lídra ODS Záchy chce programové prohlášení koalice podrobně rozpracovat do konce listopadu.

Do programových tezí je podle Vrány zahrnuta kvalitní dopravní infrastruktura, podpora vybudování strategických průmyslových zón, definitivní rozhodnutí ohledně osudu bývalé ubytovny Strojař, rozvoj místních částí města, obnova bytového fondu a podpora individuální výstavby.

Koalice chce například také pokračovat ve strategii v nakládání s odpady, v navýšení počtu parkovacích míst a například také v rozšíření cyklostezek. Koalice chce nastolit také koncepční řešení okolí vlakového nádraží, dokončit rekonstrukci zbývajících školních hřišť a budovy na náměstí TGM 16.

Ustavující zastupitelstvo se sejde v polovině října

Hnutí ANO získalo v Přerově 33,71 procenta hlasů, oproti předchozím komunálním volbám přibližně o deset procentních bodů více, což mu vyneslo 14 mandátů. ODS, která ve volbách kandidovala s nezávislými osobnostmi v uskupení Pomáháme městu, má pět zastupitelů a koalice lidovců a TOP 09 má dva mandáty.

Do opozičních lavic usedne SPD, která skončila druhá se šesti mandáty, Společně pro Přerov se třemi mandáty, Piráti se třemi zastupiteli a dva zastupitelé za uskupení Za prosperitu města Přerova a jeho místních částí. Ustavující zastupitelstvo by se mělo sejít 17. října.