Soud v Brně zprostil obžaloby ženu ze skupiny, která údajně vydírala Ukrajince

Městský soud v Brně zprostil obžaloby jedinou Češku v kauze údajné ukrajinské mafie, která podle obžaloby vydírala podnikatele původem z Ukrajiny. Nepodařilo se prokázat, že by poskytnutím svého bankovního účtu organizované zločinecké skupině napomohla k praní špinavých peněz. V kauze čelí obvinění pět mužů a dvě ženy. Muži jsou obviněni také z vydírání a obě ženy z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Podle obžaloby utvořili muži pod vedením Pavla Vasiljoviče Nykoljuka organizovanou skupinu, která nabízela podnikatelům původem z Ukrajiny „ochranu“, za kterou měli platit do společné pokladny. V praxi vybírali výpalné na základě výhrůžek, že poškodí majetek vydíraných podnikatelů nebo ublíží někomu z jejich rodiny.

Část výpalné i přes výhrůžky platit odmítla, další ale poslali peníze na účet obviněných žen nebo je předali osobně v hotovosti některým členům skupiny. Šlo celkem o dva a půl milionu korun. Někteří měli výpalné platit protislužbou, například spláceli leasing za automobily pro členy skupiny nebo jejich děti.

Dvě ženy – Nykoljukova česká přítelkyně Simona Neulingerová a manželka dalšího obviněného Valentyna Kalašnyková – byly obžalovány z legalizování prostředků z trestné činnosti.

Operace Brigáda

Kromě toho je Nykoljuk, který byl údajně hlavou skupiny a býval označován jako Paša Luhanský, obviněný z přechovávání jedu a nedovoleného ozbrojování. Policisté při prohlídce pronajatého skladu našli lahev se třemi kilogramy rtuti a dva samopaly.

Státní zastupitelství se domnívalo, že nejméně jeden člověk neposkytoval finanční prostředky obžalovanému zcela dobrovolně, ale v důsledku nátlaku. „U hlavního líčení však svědek nátlak zcela vyloučil a obžalovanou označil z kamarádku. Nezbylo než Simonu Neulingerovou obžaloby zprostit,“ vysvětlila žalobkyně Tereza Paseková.

Další dokazování v hlavní větvi kauzy takzvané luhanské brigády má soud v plánu 22. září. Pokračovat budou výslechy svědků a možná se dostane i na čtení přepisů některých odposlechů.

Soudní proces navazuje na zátah provedený loni v říjnu Národní centrálou proti organizovanému zločinu. Při operaci s krycím názvem Brigáda tehdy policisté na jižní Moravě zadrželi sedm lidí. Při domovních prohlídkách našli miliony korun v hotovosti a střelné zbraně.