V rodném statku Josefa Mašína v Lošanech vznikl Památník tří odbojů

Na místě rodného statku legionáře a člena protinacistického odboje Josefa Mašína v Lošanech na Kolínsku vznikl Památník tří odbojů. Spolek Mašínův statek - památník tří odbojů ho budoval zhruba tři roky z veřejné sbírky. Otevírá se u příležitosti sto dvacátého šestého výročí Mašínova narození. Památník připomíná také protikomunistický odboj, do kterého byli zapojení synové Ctirad a Josef.

Podle Mašínovy dcery Zdeny není místo pouze rodinnou záležitostí, ale bude svědectvím o československých dějinách budoucím generacím. „Slova jsou málo, abych vyjádřila svůj obrovský vděk všem, kdo s tím pomohli. Udělali velký kus práce pro další generace,“ řekla. Rod Mašínů je podle ní historií Československé republiky. „Jsem vděčná, že jsem mohla z posledních sil na konci svého života tuto historii uzavřít,“ doplnila. 

Veřejnosti se otevřel Mašínův rodný dům, pietní zahrada a část hospodářské budovy s expozicí o odboji za první světové války a o protinacistickém a protikomunistickém odboji. „Dali jsme sem moruši, která byla na návsi a Josef Mašín po ní prý rád jako dítě lezl. Zároveň je to symbol svobody a nezdolnosti,“ vysvětlil proč v pietní zahradě vysadili právě tento strom historik a místopředseda spolku Mašínův statek - památník tří odbojů Petr Blažek. 

Otevření Památníku tří odbojů (zdroj: ČT24)

Dopis manželce a dětem

K prohlídkám budou zpřístupněny tři místnosti stavení. V první je recepce, ve druhé velkoplošná projekce, třetí představuje historii tří odbojů, rodu Mašínů i statku. V první místnosti rodného domu je i text motáku, který psal Mašín těsně před popravou v červnu 1942 na rozloučenou svým dětem a ženě.

„Josef Mašín byl vězněn v Pankrácké věznici, jeho spoluvězeň měl spojení přes manželku ven. Moták s posledním dopisem se po válce našel v ostění cely díky tomu, že manželka přišla po válce za rodinou a řekla, že ví, že tam ten vzkaz je,“ popsal historik Blažek. „Je to známý dopis, ze kterého se často cituje. Paní Mašínová ho pak předala Vojenskému historickému ústavu,“ dodal.  

Statek získala rodina teprve před čtyřmi lety

V historické expozici je k vidění také například hvězda na vlajce, kterou byla 24. srpna 2011 pokryta rakev Ctirada Mašína na pohřbu v Clevelandu. Zapůjčil ji Vojenský historický ústav.
Památník bude provozovat Regionální muzeum v Kolíně, které zřizuje Středočeský kraj. „Pro muzeum je to zajímavá příležitost, jak prezentovat dějiny 20. století, žádnou takovou expozici zatím nemáme,“ řekl ředitel muzea Vladimír Rišlink. Lidem bude od jara do podzimu otevřeno šest dní v týdnu, v zimních měsících třikrát týdně.  

V 50. letech rodině statek zabavili komunisté, Mašínovy děti ho zpět dostaly v roce 2018. Zdena Mašínová, sestra protikomunistických odbojářů Josefa a Ctirada Mašínových, statek letos na jaře převedla na spolek. Vznik památníku se hradil ze sbírky, v níž se dosud vybralo téměř devět milionů korun. Téměř třetinu darovala Zdena Mašínová. Podle Petra Blažka sbírka dál pokračuje, v areálu se počítá například s areálem pro pořádání letních škol.

Podplukovník Josef Mašín je legendární postavou československého odboje za druhé světové války. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil slavnou zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem. Na starost měl rodák z Lošan u Kolína zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. V roce 1941 byl zatčen gestapem a před 80 lety, 30. června 1942, ho Němci popravili.