Na krajském úřadě ve Zlíně se střílelo. Muž zabil bývalou partnerku

V budově krajského úřadu ve Zlíně muž zastřelil zaměstnankyni úřadu, poté se pokusil o sebevraždu. Žena zemřela, střelec je v nemocnici v ohrožení života. Policie na Twitteru uvedla, že se jedná o devětadvacetiletého muže, oběť byla jeho bývalá partnerka. Budova už je přístupná pro zaměstnance i veřejnost. Podle hejtmana Radima Holiše (ANO) kraj zváží zpřísnění ochrany úřadu.

Oznámení o střelbě na krajském úřadě přijali policisté krátce před 09:30. „K události došlo ve 14. patře. Na místo ihned po oznámení dorazily veškeré dostupné síly a prostředky. Policisté budovu zprvu uzavřeli, kontrolovali vstupy a výstupy a následně jsme budovu prohledali,“ popsala zlínská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. 

V daném patře jsou také kanceláře hejtmana, který nebyl v době události v úřadu osobně přítomen. „Šlo o osobní problém dvou mladých lidí, netýkalo se to chodu úřadu,“ řekl Holiš. Žena podle něj byla zaměstnankyně odboru kanceláře hejtmana. „Byla to mladá dáma, která patřila k oporám týmu, je to tragická událost,“ uvedl hejtman.

Někteří zaměstnanci jsou podle hejtmana v šoku. Vedení kraje se podle něj bude zabývat tím, zda je možné posílit ochranu úřadu. „U vchodu je cedulka, že se nesmí vcházet se zbraní, ale nikdo to nekontroluje. Nemáme rámy. Budeme řešit, zda zpřísnit opatření,“ sdělil.

Na místo vyjížděla také záchranná služba. Její mluvčí Jakub Omelka potvrdil, že na místě byly dvě posádky. Mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dana Lipovská uvedla, že střelec byl přijat v nemocnici a je ve vážném stavu. „Muž má těžké poranění hlavy a mozku. Je v ohrožení života,“ upřesnila.

„Podstatná část z desítek policistů, kteří sem po nahlášení události zamířily, už sídlo Zlínského kraje opustila. Předtím ho ale ještě důkladně prohlédla. Na místě zůstávají kriminalisté, kteří dokumentují místo činu, uzavřené je proto čtrnácté podlaží, kde se incident odehrál“ popsal redaktor ČT Luboš Dostál. 

Baťův mrakodrap je veřejnosti přístupný

Dodal, že budova krajského úřadu ve Zlíně je veřejnosti v tuto chvíli přístupná. Uzavřená zůstává jenom část úřadu, ve které ke střelbě došlo. „Nikomu v tuto chvíli už žádné nebezpečí nehrozí,“ uzavřel Dostál. 

Jeho slova potvrdila i mluvčí hejtmanství Soňa Ličková. „Věc vyšetřuje Policie České republiky. Veřejnosti ani zaměstnancům nehrozí žádné nebezpečí. Baťův mrakodrap je veřejnosti otevřen s výjimkou 14. patra,“ uvedla po jedenácté hodině.

obrázek
Zdroj: ČT24