Na Znojemsku vykopali přes dva tisíce ručních granátů z války a další munici

Na Znojemsku se při výkopových pracích našlo velké množství munice z války, například přes dva tisíce ručních granátů. Pyrotechnici je v místě odpálí.

„Ve středu nám byl oznámen nález nějaké munice, na místo jsme hned vyrazili. Našli jsme celkem 92 pancéřových pěstí a přes dva tisíce ručních granátů, z toho asi dvě třetiny jsou maďarských a třetina německých,“ řekl mluvčí policie Petr Vala.

„Převážná část už byla vyzvednuta, aktuálně jsme na přilehlém poli, kde nám hasiči vykopali čtyři odpalovací jámy, a pyrotechnici do těch jam postupně vkládají nalezenou munici. Poté bude proveden bezpečný odpal,“ popsal Vala. Podle něj to ještě nějakou dobu potrvá.

Na Znojemsku se našlo velké množství munice (zdroj: ČT24)

Mluvčí doplnil, že ve středu musely být kvůli nálezu evakuovány i dva přilehlé domy, týkalo se to desítky lidí. Domy musejí být prázdné i nyní, jejich obyvatelé jsou ale v práci.

Na místě je z preventivních důvodů i záchranná služba. „Máme tady inspektora provozu a záchranářskou posádku, jsme připraveni, pokud by byla naše pomoc potřeba, poskytnout péči,“ řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.