Včely jsou v Brně populární. Město pořídilo včelstva a domečky pro hmyz

Brno nechalo po městě rozmístit více než deset včelstev a čtyřicet domečků pro čmeláky. Cílem je zvýšit mezi lidmi ve městě povědomí o včelaření a přínosu včel a zároveň pomoci těm, kteří by se chtěli začít věnovat včelaření.

Včely ve městě se staly populární už v minulém desetiletí. Na střechu je umístil například krajský úřad či Hotel International a také některé další instituce. Obvykle jsou úly v místech, odkud má hmyz blízko do sadů a parků, protože to jsou hlavní zdroje pylu ve městech. 

„Projekt Včely do Brna vznikl na základě úspěchu v participativním rozpočtu v roce 2020, v hlasování skončil čtvrtý,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). Brno nejen rozmístí úly a domečky, ale také nakoupí pomůcky pro včelaře, zajistí odborné semináře, akce pro děti a publikace.

Včelín na střeše brněnského Hotelu Internacional
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Tímto projektem bych chtěla zvýšit povědomí o problematice chovu včel a jejich významu pro člověka a životní prostředí,“ řekla navrhovatelka projektu Petra Ventrubová. Úly mohou sloužit i jako úly na zkoušku pro někoho, kdo chce začít s včelařením. „A také jako prostředek k šíření osvěty ve společnosti ohledně hodnoty, kterou tento hmyz přináší,“ dodala.