Na trati Mezi Pardubicemi a Hradcem Králové začala další výluka kvůli stavbě nových kolejí

Na trati Pardubice – Rosice nad Labem a Stéblová začala další větší výluka. Kvůli stavbě nových kolejí je plně zastavený mezi stanicemi provoz vlaků, lidé budou jezdit výlukovými autobusy. Omezení potrvá do konce června. Rychlostí 160 kilometrů v hodině budou vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové jezdit nejdřív v roce 2024. České dráhy je musí vybavit evropským zabezpečovacím systémem řízení (ETCS).

V úseku Pardubice – Rosice nad Labem do Stéblové od loňského května pracuje sdružení firem na zdvoukolejnění trati, což následně umožní větší provoz i vyšší rychlost. Práce dokončí do konce příštího roku. „Na trati se v budoucnu zvýší rychlost. Nejdřív budeme jezdit stokilometrovou rychlostí. Až se vlaky vybaví ETCS, což bude v roce 2024, tak můžeme jezdit 160 kilometrů,“ řekl náměstek pro investice ze Správy železnic Radomil Novák.

Na trati právě začala další větší výluka. Kvůli stavbě nových kolejí je plně zastavený provoz mezi stanicemi Pardubice – Rosice nad Labem a Stéblová. „Nejdříve přerušíme trolejové vedení. Pak budeme vytrhávat koleje, abychom vše připravili na stavbu nové trati, která bude přímější, oblouky budou mírnější, což pak umožní větší rychlost,“ popsal mluvčí firmy Skanska Ondřej Šuch.

Náhradní autobusy budou jezdit do července

Cestující budou přepravovat autobusy. Vlaky na Chrudim budou jezdit bez omezení. Výluka skončí 30. června. Elektrické vlaky se na trať vrátí po rekonstrukci trakčního vedení mezi Rosicemi a hlavním nádražím v Pardubicích 15. července.

Sedm a půl kilometru dlouhý úsek bude stát 2,6 miliardy korun. Ve stanici Pardubice-Rosice nad Labem vzniknou nová nástupiště, přístup na ně bude novým podchodem napojeným na městský podchod. Na zastávce Pardubice-Semtín budou vybudována dvě nová vnější nástupiště, současný přechod přes koleje nahradí podchod. Na nové zastávce Stéblová obec budou zřízena nástupiště přístupná od železničního přejezdu. Po dokončení investice bude mít trať dvě koleje z Pardubic až do Opatovic nad Labem. Úsek z Opatovic nad Labem do Hradce Králové SŽ připravuje.