Se žádostmi o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích pomůže lidem ministerstvo a starostové

Ministerstvo vnitra spolu se starosty poradí lidem postiženým výbuchy v muničních skladech ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku se žádostmi o odškodnění. Setkání je ve vlachovickém kulturním domě naplánováno na pondělní odpoledne. V lednu 2022 vstoupí v účinnost zákon o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených explozemi v areálu muničních skladů.

Na setkání náměstek ministra vnitra Petr Vokáč společně se starosty dotčených obcí seznámí obyvatele s tím, kdo a jakým způsobem může o odškodnění žádat. Cílem tohoto zákona je podle mluvčí ministerstva Kláry Dlubalové zmírnit alespoň některé újmy, které utrpěli lidé a obce v souvislosti s výbuchy.

Zákonným předpokladem pro přiznání jednorázového odškodnění obyvatelům obce je přihlášení k trvalému pobytu v obci v období od 16. října 2014 do 13. října 2020. V případě cizince je ve stanovené době nutné přihlášení k pobytu v obci. Písemnou žádost o odškodnění je možné podat u ministerstva vnitra od 1. ledna do 30. června příštího roku.

Odškodnění se týká pěti obcí, které výbuchy v roce 2014 a následná likvidace škod postihly nejcitelněji, jsou jimi Haluzice, Lipová, Bohuslavice nad Vláří, Slavičín a Vlachovice. Obce, lidé i Zlínský kraj mohou získat jako odškodnění za výbuchy ve Vrběticích v součtu až 700 milionů korun.

Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Na jaře to vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem, které obvinění odmítá.

Zásah složek integrovaného záchranného systému ve Vrběticích trval zhruba šest let. Odškodnění by mělo podle autorů zákona zmírnit snížení kvality života, které způsobila související omezení.