Skončila vleklá kauza. Soud schválil Zadehovi dohodu o vině a trestu: devět let a 17 a půl milionu

Až napodruhé Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu, kterou podnikatel Shahram Zadeh uzavřel se žalobcem v kauze miliardových daňových úniků. Za přiznání si Zadeh vyjednal trest devět let vězení a peněžitý trest 17,5 milionu korun. Dohodou se soud zabýval už v první polovině října, tehdejší návrh kvůli chybám v dohodě neschválil. Rozsudek  vyhlašoval přes hodinu a půl, je pravomocný.

Žalobce dohodu na základě výtek soudu upravil. V případě Zadeha jde o souhrnný trest, soud už mu dříve uložil osm let za ovlivňování svědků. Podnikatel za mřížemi strávil už asi šest a půl roku. Daňová kauza je u soudu od roku 2016.

Zadeh původně vinu popíral, podle žalobce patřil mezi hlavní organizátory. Podnikatel loni v prosinci překvapivě projevil zájem o dohodu, po něm někteří další obžalovaní. Soud poté jejich případy vyčlenil do samostatných trestních řízení.

„Soud posoudil dohodu, která byla předložena. Byly odstraněny problémy, které v ní soud viděl. Soud dospěl k závěru, že skutková zjištění mohou odpovídat tomu, co se opravdu stalo. Trest je výrazně mírný,“ poznamenal předseda senátu Aleš Novotný. Uvedl, že je na spodní hranici toho, co je soud schopen akceptovat. „Soud musí zohlednit skutečnost, že je tu dohoda. Pokud by nebyla, bavili bychom se o trestu mezi 11 až 12 lety,“ uvedl. Právě i mírnost trestu zmiňoval v první polovině října, kdy dohodu neschválil. Zadehovi hrozilo až 13 let vězení.

Žalobce Aleš Sosík novinářům řekl, že trest za mírný nepovažuje. „Jde o to, že trest byl dohodnut v rámci dohody a dohoda jako institut samozřejmě předpokládá dohodu dvou stran. Já ten trest zase až tak za mírný nepovažuji vzhledem k tomu, že byl současně uložen i peněžitý trest,“ řekl Sosík.

Obžalovaných bylo celkem 14

V kauze daňových úniků při dovozu pohonných hmot figuruje včetně Zadeha čtrnáct obžalovaných, škoda je asi dvě a půl miliardy korun. Zadeh ve věci dostal trest za krácení daní a účast na organizované skupině. Soud začal ve věci ukládat první tresty v první polovině října. Šlo o obžalované, kteří se přiznali a se státním zástupcem uzavřeli dohodu o vině a trestu. Mnohaleté tresty vězení následně uložil i pětici obžalovaných, kteří se nepřiznali. 

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu začalo platit loni na začátku října. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a trestu, dohodu schvaluje soud. Má to usnadnit a zrychlit trestní řízení.

Hlavní líčení trvalo přes pět let

Hlavní líčení ve věci začalo v březnu 2016, výslech některých z obžalovaných si tehdy vyžádal několik dní. Například jen Zadeh asi tři jednací dny za sebou četl námitku na podjatost soudce. Celkem vypovídala asi stovka svědků. Jen do prosince 2019 soud nařídil asi tři stovky termínů hlavního líčení, z toho asi sto jich ale bylo z různých důvodů odvoláno. Zadehovými stížnostmi na porušení zákona se také opakovaně zabýval Ústavní soud.

Rozsudek ve věci je pravomocný, strany se vzdaly práva na odvolání. Ve věci se ale ještě bude rozhodovat o kauci ve výši 150 milionů korun, kterou jeho známí složili za to, aby se Zadeh mohl dostat z vazby.