Zemek starší se dohodl na trestu za solární podvod. Soud schválil podmínku a zaplacení osmi milionů korun

Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státní zástupkyní uzavřel Zdeněk Zemek starší v případu solárního podvodu. Trest zahrnuje tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun. Soud k rozhodnutí připojil ještě náhradu škody 18,6 milionu korun, které musí Zemek zaplatit České republice. Proti tomuto doplnění k dohodě se Zemek může odvolat, ponechal si ale osmidenní lhůtu na rozmyšlenou.

Obžaloba uvádí, že Zemkova solární elektrárna VT-Sun získala licenci 31. prosince 2010 v době, kdy nebyla dokončená, přičemž tak získala vyšší cenu za odběr. Podle obžaloby vznikla škoda přes 107 milionů korun. Původně byla v obžalobě uvedena škoda 89 milionů korun, tato suma byla bez DPH a solární daně.

Přijetím dohody o vině a trestu se Zemek přiznal k tomu, že se dopustil podvodu a pokusu o podvod, když podepsal nepravdivý předávací protokol i nepravdivou revizní zprávu dokazující dokončení elektrárny v prosinci 2010, přičemž ještě v lednu 2011 byly v elektrárně instalovány panely i další součástky. Důvodem bylo to, že pro elektrárny uvedené do provozu v roce 2010 platila garantovaná výkupní cena elektřiny dvanáct tisíc korun za megawatthodinu na dvacet let, od roku 2011 tato cena klesla na pět a půl tisíce korun za megawatthodinu.

Soud vzal v potaz i věk a zdraví podnikatele

Předseda senátu Petr Jirsa v odůvodnění konstatoval, že soud vzal v potaz dobu, která od spáchání podvodu uplynula, Zemkův věk i zdravotní stav a to, že kromě projednávaného podvodu jde o slušného člověka.

Svůj nárok na finanční kompenzaci u soudu uplatňovaly kromě České republiky zastupované Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových i firmy OTE a ČEZ prodej. Soud rozhodl, že společnost OTE je pouze prostředníkem vyplácení podpory, a nemůže tak uplatnit nárok na náhradu škody, společnost ČEZ prodej sice škodu utrpěla, rozhoduje se o ní ale už ve správním řízení u Energetického regulačního úřadu, proto nemůže svůj nárok uplatnit zároveň v trestním řízení.

Soud už dříve poslal do vězení Zemkovy syny Alexandra a Zdeňka v případu solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Podle verdiktu neoprávněně dostali licence na základě nepravdivých revizních zpráv, přičemž získali výhodnější výkupní cenu za solární elektřinu.