Začala oprava stanice metra A Jiřího z Poděbrad. Dostane výtahy i nové eskalátory

Ve stanici pražského metra A Jiřího z Poděbrad začala kompletní rekonstrukce, při které vzniknou nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky. Dopravní podnik (DPP) také vymění eskalátory, opraví průsaky a další části stanice. Práce budou trvat více než dva roky a od ledna 2023 bude stanice na deset měsíců zcela uzavřená. Oprava vyjde podnik na 1,29 miliardy korun a skončí v únoru 2024. Stanice Jiřího z Poděbrad bude 47. bezbariérovou stanicí z celkem 61.

„Oprava stanice Jiřího z Poděbrad je v rámci oprav dopravní infrastruktury v metru letos největší investiční projekt. Na základě dohody s Prahou 3 a DPP jsme tři různé akce spojili do jedné, sice větší a delší, ale uděláme vše najednou – postavíme nové výtahy, vyměníme eskalátory a opravíme stanici a její vestibul. Je to nejpřijatelnější verze pro všechny strany,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Dělníci začali v parku vedle kostela podél Vinohradské třídy sbírat ornici a předali stavební firmě staveniště. „Všechny práce, které budou probíhat na bezbariérovosti, budou veřejnosti víceméně skryty. Omezení na povrchu budou, ale významná část rekonstrukce stanice se odehraje v zázemí,“ řekl generální ředitel DPP Petr Witowski. Po odvozu první vrstvy zeminy se na místo vydají archeologové.

Většina se udělá za provozu

Podnik zahájí opravu stavbou nových výtahů pro bezbariérový vstup do stanice. Cestujícím budou sloužit dvě dvojice výtahů. Prvními se vyvezou z nástupiště k přestupní chodbě a odtud dalšími výtahy vyjedou na povrch ve Vinohradské ulici na úrovni tramvajové zastávky. Propojovací chodba mezi výtahy bude šedesát metrů dlouhá. Většina prací proběhne za provozu, který bude přerušen pouze při proražení stropu stanice.

Dělníci rovněž opraví či vymění rozvody a osvětlení, odstraní průsaky, vymění vzduchotechniku a opraví poškozené části obkladů a dlažby. Proveden bude také geotechnický monitoring raženého díla, tedy sledování podloží, a bude zjištěn stav budov, sítí a objektů souvisejících se stavbou.

Poslední fází oprav bude výměna eskalátorů. Vzhledem k tomu, že stanice má pouze jeden výstup, bude na deset měsíců uzavřená a vlaky jí budou od ledna 2023 jenom projíždět. Prorážka stropu stanice kvůli výtahům a výměna pojízdných schodů budou prováděny souběžně.