Pravoslavný chrám svatého Václava v Brně hlídala policie kvůli sporu uvnitř církve

Brněnská policie v pondělí hlídala pravoslavný chrám svatého Václava. Důvodem byl vnitrocírkevní spor. Chrám přijel v pondělí převzít šumperský biskup Izaiáš, uvnitř se zavřel pomocný duchovní Jozef Fejsak. Kolem se shromáždili věřící, kteří hlasitě podporovali Fejsaka a provolávali, že je dobrý pastýř. Biskup věřícím na místě řekl, že Fejsak je „zakázaný kněz“ a „zlobí církev“. Situace se uklidnila až po pěti hodinách.

Před 16:00 zámečník vyměnil zámky hlavního vstupu chrámu, Fejsak vyšel ven a společně se zástupci policie a biskupa odjeli klíče uložit k tajemníkovi úřadu městské části Brno-střed. Chrám zůstane zavřený, dokud situaci v brněnské obci nevyřeší církevní synod. Sejde se v polovině září.

Policisté se po celý den snažili zprostředkovat dohodu, například v podobě výměny zámků a předání klíčů od chrámu do notářské či advokátní úschovy. Dlouho ale všechny pokusy o dohodu narážely na neústupnost jedné či druhé strany. 

Na webu pravoslavné církevní obce se v pondělí objevila výzva, že „otec Jozef potřebuje pomoc“ a že chrám i farnost jsou v ohrožení. Na výzvu se kolem chrámu sešlo několik desítek lidí, z velké části šlo o rusky či ukrajinsky mluvící členy církve. Mnozí se snažili diskutovat s policisty a přesvědčit je, že o chrámu by měla rozhodovat právě místní církevní obec, nikoliv biskup. Obávají se, že obec zůstane bez duchovního a kostel bude zavřený.

Spor přetrvává už delší dobu

Situace kolem brněnského pravoslavného společenství je dlouhodobě napjatá. Už loni byl Fejsak odvolán z funkce duchovního správce a ustanoven jen pomocným duchovním. Farní rada si tehdy stěžovala, že se odvolání odehrálo bez konzultace či komunikace s ní nebo s věřícími. Biskup Izaiáš měl údajně dlouhodobě k práci Fejsaka výhrady.

Duchovním správcem se jmenoval právě biskup šumperský a vikář olomoucko-brněnské eparchie Izaiáš, vlastním jménem Igor Slaninka, což brněnská církevní obec kategoricky odmítá. „Nedělo se to v souladu s ústavou pravoslavné církve,“ řekl člen farní rady a tajemník duchovní obce Michal Dvořáček.

„Kdo sleduje situaci a již déle než osmiměsíční agonii obětavých a milujících věřících a přátel naší farnosti za návrat duchovního správce brněnské obce v osobě otce prot. Jozefa Fejsaka na místo, které téměř čtyřicet let poctivě zastával, velmi rychle pochopí, oč současnému vedení naší eparchie jde především,“ stojí v prohlášení na webu církevní obce.

„Správa by měla zůstat v rukou našeho dlouholetého duchovního otce a správce farnosti,“ doplnil Dvořáček. Vladyka Izaiáš s novináři na místě hovořit nechtěl.

Policie podle mluvčího Bohumila Maláška přijela na základě oznámení o krádeži v kostele. Na místě zjistila, že jde spíše o občanskoprávní spor. „Působili jsme v roli jakéhosi mediátora, výsledkem několikahodinového jednání je kompromis, který dává naději na další možné jednání a řešení tohoto sporu,“ uvedl Malášek.