Vesty vodákům na kajacích a raftech zachraňují životy. Až čtyřicet procent lidí je ale neobléká

Plavební správa i majitelé půjčoven apelují na vodáky, aby nosili záchranné vesty. Ve středu například zachránily životy pětičlenné rodině na řece Moravě. Zhruba čtyřicet procent lidí, kteří se na kanoi, kajaku nebo raftu vydají na řeku, si vestu neoblékne.

Ve středu se kanoe se dvěma dospělými a třemi dětmi převrhla u obce Vnorovy. Splouvali jez, který je považovaný za nesjízdný a smrtelně nebezpečný. Zachránili je hasiči a také vesty. „Odsuzuju, že se někdo pustí na vodu s tím, že jde na jez, který se nesmí splouvat,“ řekl předseda sdružení půjčoven lodí na Vltavě Radek Šťovíček.

Další rodina, tentokrát na Vltavě, také nevyrazila bez vest. „Děti vesty mají a my si je vezmeme, kdyby byl nějaký divočejší úsek,“ řekla matka dvou dětí Dita.

Povinné by měly být aspoň u dětí

V půjčovně u Vltavy si vestu bere zhruba čtyřicet procent dospělých vodáků. „Vesta u dětí by měla být stoprocentně povinná, u dospěláků bych to nechal na jejich uvážení,“ řekl majitel půjčovny lodí Ka-servis Milan Litvan.

Někdo ji má na sobě, jiný v lodi a obléká si ji pouze na jez. Vltavu splouvají v létě převážné nezkušení lidé. „Bereme si vesty, protože to určitě není zbytečné, vesta nadnáší,“ řekla vodačka Vendula Tajovská. „Vesta je nejen plovací, ale zároveň vás chrání proti pomlácení,“ dodal Litvan.

Jen výjimečně může uškodit, většinou pomáhá zpátky na hladinu. Zájem o ně roste i v největší půjčovně na Vltavě. „Vesty si bere zhruba šedesát, sedmdesát procent dospělých,“ řekla Anna Boudová z půjčovny Inge Tour.

Vesty půjčovny většinou dávají k vybavení

Podle vyhlášky staré šest let nejsou pro vodáky v Česku povinné. Plavidla poháněná lidskou silou – například kanoe, kajaky nebo rafty – mají totiž výjimku. „To, že některé půjčovny plavidel mají tuto povinnost (vesty) zakotvenou ve vnitřních provozních řádech, je možné, ale právní norma tuto povinnost neukládá,“ poznamenala ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Státní plavební správa nicméně pomůcky doporučuje a servisy je lidem nabízejí. „Záchranná vesta se dává vždycky každému klientovi, a je na jeho rozhodnutí, jestli si ji vezme nebo ne,“ řekl Radek Šťovíček. Podle jeho zkušeností lidí s vestami na vodě přibývá. Půjčovny by je měly mít započítané v ceně vodáckého vybavení.