Morkůvky na Břeclavsku budují rybník na místě, kde býval před mnoha lety. K užitku i ke koupání

Obce na jihu Moravy zřizují rybníky, nádrže nebo obnovují ty stávající. Snaží se tak zamezit problémům se suchem. Například v Morkůvkách na Břeclavsku budují rybník podle historických map. Bude sloužit i jako protipovodňová ochrana obce a místo pro koupání.

V Morkůvkách právě vzniká rybník o rozloze pět a půl hektaru, který má sloužit nejen jako protipovodňová ochrana, zároveň vylepší hydrologickou situaci v nivě místního potoka Haraska a místním bude sloužit i ke koupání. „V této lokalitě vždycky rybníky byly, zmínky o nich jsou v historických dokumentech už ve čtrnáctém, patnáctém století. Jsou i ve vojenských mapách až do konce devatenáctého století,“ řekla starostka Morkůvek Brigita Petrášová (nez.).

Vybudování vodní plochy, na které už pracují bagry, bude stát jedenáct a půl milionu korun, osm milionů z toho tvoří dotace od ministerstva zemědělství. „Kolem hřiště bývaly velké záplavy. Na poli roste rákosí, je neobdělavatelné. Je vidět, že příroda si to pamatuje, že tu rybník byl,“ poznamenala starostka.

Možností dotací je víc

Hotovo má být v červnu příštího roku. Obec chce požádat o příspěvek i Jihomoravský kraj. „My jsme měli v rámci podpory dotační titul dvacet milionů korun. V rámci prvního kola jsme rozdělili dvanáct, ve druhém kole pak pět milionů,“ řekl radní pro oblast regionálního rozvoje Jihomoravského kraje Jan Zámečník.

Dotace má sloužit nejen k výstavbě vodních prvků, ale i k péči o ně po dobu pěti let nebo třeba na projekční práce. Kraj se chystá v příštích letech dotační titul ještě navýšit. „My jako kraj nemůžeme konkurovat ministerstvu životního prostředí nebo zemědělství. Chceme, aby obce začaly a pak mohly požádat o prostředky u těchto institucí,“ vysvětlil Zámečník.

Jednou z obcí, která o dotaci požádala a vodní nádrž už vybudovala, jsou Lesonice na Znojemsku. S výstavbou začali v zimě, teď vodní dílo, které stálo sedm milionů korun, dokončují. Jihomoravský kraj přispěl čtyřmi sty tisíci. Voda z nádrže by měla doplňovat i studny.

V Bratčicích zadržují dešťovou vodu v nádrži na návsi a zalévají s ní pak místní zeleň. „Máme tady asi třináct set kubíků vody s tím, že ta voda se přečerpává do blízké bývalé hasičské nádrže a z té se rozvádí následně do celého okolí, máme tady dvě stovky trysek jako automatickou závlahu,“ popsal starosta Bratčic Jan Buršík (nestr). Vedení obce připravuje další projekty na zadržení vody v krajině. Třeba na nedalekém poli má vzniknout retenční nádrž.

Ministerstvo životního prostředí má ještě další dotační program, dotace putují na zabezpečení infrastruktur vodovodů. Rozdělit chce jednu miliardu korun. Žadatelé mohou získat až sedmdesát procent celkové částky, žádat mohou do konce září.