Minervy slouží už 140 let. Jejich vývoj představuje Technické muzeum v Brně

V domácnostech i velkých textilních továrnách se už desítky let šije na strojích značky Minerva. Historii podniku dokumentuje nová výstava v Technickém muzeu Brno. Zájemci si prohlédnou několik desítek šicích strojů různých provedení, velikostí i barev.

„Výstava kromě domácích 'mašin' představí také velké průmyslové stroje pro textilní, obuvnický a galanterní průmysl. Chybět nebude ani dobový reklamní průmysl a ukázky nejznámějších reklamních plakátů a sloganů. Výstavu jsme doplnili ukázkami oděvů z dané doby, které prezentují nejen tehdejší módu, ale i techniky strojového šití a zpracování,“ popsal garant výstavy Petr Nekuža.

První šicí stroj pro domácnost

Firma Minerva vznikla úsilím dvou českých řemeslníků Emila Rezlera a Josefa Komárka, kteří v roce 1881 založili závod na výrobu šicích strojů ve Vídni. Později sídlil podnik v Opavě a od roku 1936 má výrobní závod v Boskovicích, nyní jako součást německého koncernu Dürkopp Adler.

V Boskovicích v roce 1941 vyrobila Minerva i svůj první šicí stroj pro domácnost s označením M21. K zajímavým exponátům patří domácí šicí stroj určený výhradně pro šití dámské konfekce a prádla.

„Významný pro podnik byl rok 1953, kdy v Boskovicích začala výroba průmyslových šicích strojů, ve které podnik nepřetržitě pokračuje dodnes,“ doplnil Nekuža.

Výstava v Technickém muzeu v Brně potrvá do konce května 2022. V dětském koutku si malí návštěvníci zábavnou formou vyzkoušejí, jaké je to být švadlenkou, naučí se rozlišovat materiály i druhy textilních vláken nebo pojmenovat příslušenství šicích strojů.