Krupka už potřetí prodává kino. Lidé chtějí pokus radnice zastavit, navrhují třeba muzeum

Město Krupka na Teplicku zkouší už potřetí prodat areál kina, které je od minulého roku zavřené. Místní nadšenci chtějí prodej zastavit a navrhují budovu využít třeba jako muzeum kinematografie. Své sbírky by tam chtěl vystavit sběratel historických promítaček Miloš Štěpán. Radnice chce budovu i s pozemky prodat kvůli vysokým nákladům. Pokud by se kupec nenašel, má město v plánu o návrhu místních diskutovat.

Podle Štěpána, který byl jedním z provozovatelů kina, není ambicí návrhu konkurovat multikinům, ale nabídnout lidem jiný pohled na kinematografii.

„Spíš jako z historického hlediska, s dobovými ukázkami a kromě promítání pořádat i různé koncerty a besedy,“ doplnil. Budovy kina jsou podle něj specifické, nelze z nich vytvořit například obchod či sportovní centrum.

Město: Zájem několika desítek lidí nestačí

Vedení města si podle vedoucího odboru kanceláře starosty Romana Zimy uvědomuje historickou hodnotu kina, ale ekonomicky jsou pro město prostory neudržitelné. „Od ledna 2017 navštívilo kino ročně v průměru 54 plně platících diváků, 134 seniorů, kteří měli lístek zdarma, a pak 529 žáků mateřských a základních škol za zlevněné vstupné,“ řekl.

Pro děti vzniklo v bývalém domě kultury komunitní centrum, jehož součástí bude i promítací zařízení. „Zbyde několik desítek zájemců za rok a proti tomu jsou náklady v řádu stovek tisíc korun,“ dodal Zima.

Štěpán uvedl, že by se po jednání s radnicí rozhodlo, zda bude město ochotné do kina investovat. Podle něj je možné získat peníze také formou dotace. Proti prodeji se už vyslovilo třeba i opoziční hnutí Zdravá Krupka, za záchranu kina podepisují lidé petici. Město nabízí areál k prodeji za 3,1 milionu korun.