Adršpach investoval do nového systému organizace skalního města, to ale chtějí převzít Lesy ČR

Události: Adršpach investoval do nového systému organizace skalního města (zdroj: ČT24)

Skalní okruh v Adršpachu budou od příštího roku provozovat Lesy České republiky, které pozemky dosud pronajímají obci. Státní podnik chce mít bezprostřední vliv hlavně na návštěvnost skalního města. Změna přichází rok poté, kdy obec investovala do nového systému vstupu i parkování tak, aby přírodní památka netrpěla pod náporem lidí jako v předchozích letech.

Jak zvládnout davy turistů, kteří míří do tamních skal, řeší obec Adršpach už dlouhá léta. Zájem je dnes stejný jako před pandemií, kdy návštěvníci blokovali příjezdové cesty a ve frontách čekali před vstupem na skalní okruh.

„Prakticky denně se obec musela uzavřít a my jsme čekali, až nám někdo pomůže, když jsme teda zjistili, že to je všechno na nás,“ postěžoval si vedoucí Technických služeb Adršpach Zdeněk Zatloukal. 

Adršpach, který má skály od státních Lesů dlouhodobě v pronájmu, proto investoval do on-line systému vstupného provázaného se závorami na parkovištích. Až teď během léta obec naplno zprovoznila rezervační systém, podle kterého se každou hodinu dostane do skal nanejvýš čtyři sta nových návštěvníků.

Nastalo překvapení

Fronty zmizely, ale spokojenost s plynulým režimem ve skalách střídá překvapení. Lesy ČR totiž oznámily, že chtějí mít bezprostřední vliv na návštěvnické podmínky vstupu do areálu a z toho důvodu chtějí sepsat novou smlouvu.

„Mě to překvapilo, bohužel nemáme ještě ani náznak, jak ta smlouva bude znít,“ uvedl Zatloukal. 

Bez spolupráce s obcí se státní podnik neobejde, patří mu lesy se skalami, ale Adršpach má přístupové cesty a pozemky pro parkoviště a návštěvnické zázemí.

Zatím není jasné, kdo a v jakém podílu bude inkasovat zisk ze vstupného. A kolik se přímo do Adršpachu, kterým ročně projde na čtyři sta tisíc lidí, vrátí zpět.