Dva dělníci na Moravě pomáhali po tornádu, podle policie také kradli. Hrozí jim přísnější trest

Policie podezřívá z krádeže dvojici dělníků, kteří přijeli pomáhat do tornádem postižených Mikulčic na Hodonínsku. Podle policie ukradli notebooky a mobilní telefony. Vzhledem k vyhlášenému stavu nebezpečí jim hrozí přísnější tresty, informoval na webu jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Šlo o dva muže ve věku 23 a 44 let, kteří podle svých slov pomáhali v obcích postižených tornádem. „Při hledání jídla a oblečení si povšimli v kulturním domě v Mikulčicích v krabici odložených notebooků a mobilních telefonů. Muži, kteří se už několikrát dostali do křížku se zákonem, využili příležitosti a elektroniku odcizili,“ uvedl mluvčí.

Lup za více než padesát tisíc korun odnesli do svého přechodného bydliště. „Mladšímu z nich se pak celá záležitost rozležela v hlavě a věci následující den prostřednictvím svého šéfa odevzdali policistům. I tak je kromě ostudy neminou nepříjemnosti,“ uvedl mluvčí.

Za krádež ve stavu nebezpečí může být trest přísnější

Policie muže stíhá pro krádež, které se dopustili ve stavu nebezpečí. Hrozí jim tak přísnější, až osmiletý pobyt za mřížemi.

V obcích postižených tornádem podle policie dosud k rozsáhlejším krádežím nedocházelo, nebo jim je lidé nehlásili. Zabývali se například případem, kdy někdo hasičům ukradl elektrocentrálu. Pachatele policisté dopadli, ujížděl v odcizeném voze. Vyšetřovali například i krádež kabelky s platební kartou.