Skupina lidí z Olomoucka prodávala na internetu nemocná štěňata. Spousta jich uhynula

Kriminalisté vyšetřují případ překupníků se psy z Olomoucka (zdroj: ČT24)

Kriminalisté z Olomouce se zabývají případem překupníků se psy. Skupina lidí ze Šternberka a Uničova využila během pandemie covidu-19 zvýšené poptávky a zároveň nedostatku štěňat u chovatelů. Pachatelé psy nabízeli na internetu, řada štěňat, která se podařilo prodat, následně uhynula. Zvířata trpěla nebezpečnou parvovirózou – průjmovým onemocněním, kvůli kterému musejí být štěňata hospitalizována.

Jan Půček ze Šternberka je jedním z majitelů psů, který o štěně kvůli jeho nemoci nepřišel. Dnes rok starému Fidovi se daří dobře, spousta štěňat od lidí, kteří na Olomoucku skupují a přeprodávají nechtěné vrhy, ale kvůli nemocem uhynula. 

Inzerát na prodej zlatého retrívra našli Půčkovi na internetu. Štěně si pak vyzvedli u obchodního centra. Nyní připouští, že zapomněli na obezřetnost. „Covid vrcholil, děcka byla doma a rodiče sháněli pejsky. Nebyla štěňátka, prostě nebyla,“ popsal Jan Půček s tím, že štěně nemělo žádný očkovací průkaz. „I ta prodávající byla méně důvěryhodná, přesto jsem odevzdal deset tisíc,“ dodal. 

Jenže už druhý den poté, co si Půčkovi přinesli štěně domů, zjistili, že není všechno v pořádku, protože pes jenom ležel. Veterinář diagnostikoval parvovirózu, která má pro štěňata často fatální následky. Léčba psa stála rodinu dalších deset tisíc korun. Ze zlatého retrívra navíc k překvapení majitelů vyrostl slovenský čuvač. 

Chovatelé zahladili stopy

Ti, kteří o svého psa kvůli nákaze přišli, podali trestní oznámení. „Trestních oznámení bylo určitě přes třicet a chodila z celé republiky. Původně jsme předpokládali, že se bude jednat o nelegální pěstírnu nebo odchovnu psů, to se nepotvrdilo,“ uvedl vedoucí oddělení hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Jiří Kubák. 

Policie se případem začala zabývat už před rokem, mimo jiné na popud krajské pobočky Státní veterinární správy. Množírnu psů ale neodhalila ani její neohlášená kontrola. „Zřejmě došlo k vyzrazení. Chovatelé byli připraveni, bylo uklizeno, ochotně ukazovali prostory bytů, žádné výkaly v místě chovu. Proto nakonec kontrola proběhla pouze na čtyřech adresách,“ řekla ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy Olomouc Hana Brázdová. 

V souvislosti s případem Státní veterinární správa zkontrolovala až čtrnáct chovatelů psů. Deseti z nich udělila pokutu v celkové výši 48 tisíc korun. Mezi odhalenými pochybeními byly hlavně chybějící čipy nebo očkování proti vzteklině.  

Parvoviróza – nebezpečné průjmové onemocnění

Redaktorce ČT Petře Klimkové se podařilo kontaktovat jednoho z chovatelů ve Šterberku, v jehož domě veterináři odhalili nákazu parvovirózou. Vyjádření pro ČT ale obyvatel domu odmítl.

Parvoviróza způsobuje psům velmi těžké průjmy. Léčba se většinou neobejde bez dvoutýdenní hospitalizace zvířete. „Během té doby se může vyskytnout celá řada komplikací, jako je sepse, dehydratace, která se nedá zvládnout pomocí léčby, a řada těch pacientů skončí špatně,“ řekl veterinář Petr Procházka.