Veterináři odebrali chovatelce z Jindřichohradecka 21 argentinských dog. Byly ve špatném stavu

Veterináři společně s policií, zástupci obce a ve spolupráci s útulky odebrali 21 argentinských dog chovatelce v Oldřiši u Blažejova na Jindřichohradecku. Psi byli ve špatném stavu, údajně ohrožovali obyvatele. Chov jednoho dospělého psa, tří fen a 17 štěňat byl v přívěsu o rozměrech devět krát čtyři metry a okolním výběhu, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

„Veterinární inspektoři provedli ve druhé polovině června na základě obdrženého podnětu na chov většího množství psů v nevhodných podmínkách u výše zmíněné chovatelky kontrolu. Psi měli podle podavatele podnětu opakovaně utíkat a ohrožovat místní obyvatele,“ uvedl mluvčí.

Veterináři při kontrole v místě chovu zjistili hned několik porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Spočívala hlavně v omezování napájení, pohybu, problémem byly i nevhodné podmínky chovu.  

Zvířata byla zraněná, zřejmě se vzájemně napadala

Část psů byla podle Vorlíčka ve špatném výživovém stavu, psi měli také zdravotní problémy. „Některá zvířata vykazovala na těle čerstvá i starší zranění svědčící o tom, že v omezeném prostoru dochází k jejich vzájemnému napadání. V mobilním domě ležely neodklizené výkaly, ve výběhu okolo něj se nacházely nebezpečné předměty, o něž se mohla zvířata poranit. V době kontroly nebyla k dispozici napájecí voda,“ dodal.

Veterináři po těchto zjištěních podali obci návrh na okamžité odebrání všech psů, k čemu došlo ve čtvrtek. Podle nich nejspíš nešlo o množírnu, ale o nezvládnutý chov. Chovatelce nyní hrozí pokuta ve správním řízení, které povede obec s rozšířenou působností až do půl milionu korun.

Loni dostali jihočeští veterináři meziročně víc podnětů ohledně welfare čili životní pohody zvířat. Šlo zejména o psy, kočky, množírny, nelegální chovy. Problémy museli řešit i v některých menších jatečních provozech, kvůli převozu zvířat na jatka nebo tomu, jak se s nimi na jatkách zacházelo. V jednom případě chtěli chovatelé odvézt na jatka krávu s vyhřezlou dělohou.