V Olomouci hoří spor o převod družstevních bytů. Radnice žádá doplatek, obyvatelé mluví o porušení smluv

Olomoucká radnice chce převést čtyři sta družstevních bytů nájemníkům za doplatek. Cena je podle města zlomkem jejich obvyklé ceny stanovené znalci. Spor mezi nájemníky a městem trvá rok. Podle smluv měly být byty převedeny bezúplatně a na tom někteří nájemníci stále trvají. Zhruba polovina z nich se proto rozhodla podat žalobu.

V ulici Topolové je pět domů, v každém z nich čtyřicítka bytů. Před dvaceti lety je postavilo město, náklady zčásti pokryla státní dotace, část zaplatili lidé formou nájmu. Jednou z prvních nájemnic byla i Simona Mertová.

Věřila městu, že za dvacet let byt bezúplatně převede do jejího vlastnictví dle dohody ve smlouvě. Loni v létě ale k převodům nedošlo a město stále otálí. Plány Simony Mertové zkrachovaly, protože byt chtěla prodat.

„Měla jsem nemocnou maminku, bohužel umřela, nedočkala se toho. Byla jsem na bytovém odboru, že bych to doplatila, protože jsem potřebovala koupit dům, když jsem se starala o maminku doma,“ přibližuje problémy nájemnice bytu Simona Mertová.

Rok se město radilo s odborníky. Jestli jsou smlouvy platné, nebo ne, zatím žádný soud nepotvrdil ani nevyvrátil. „Rozhodli jsme se, že nebudeme čekat na stanovisko soudu a nabídneme nájemníkům řešení, že ke smlouvám budeme přistupovat tak, že jsou neplatné. Počítá se s doplatkem vůči družstvům,“ přibližuje náměstek olomouckého primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Návrh doplatků za převod bytů v ulici Topolová v Olomouci
Zdroj: ČT24

Nájemníci doplatky odmítají

Celková suma doplatku činí 26,8 milionu korun. Například Simona Mertová by tak měla za metr čtvereční zaplatit necelých 1300 korun. „Za můj byt sto tisíc korun. Nezaplatím ani korunu, už takhle přeplácím,“ rozhořčuje se Mertová.

„Je to dobrá zpráva v tom, že město žádné doplatky nechce. Ta horší zpráva je, že chtějí doplatky bytová družstva, a s tím naprosto nesouhlasíme, protože nájemci nic nezavinili a neměli by nic platit,“ říká advokát Zdeněk Joukl, který zastupuje přibližně polovinu nájemníků. Ti se rozhodli podat žalobu.

„Musí být žalováno na nahrazení projevu vůle a alternativním výrokem je náhrada škody. Je to neuvěřitelný psychický tlak na lidi, neděje se to nikde v republice,“ míní advokát.

„Nájemníci avizovali, že chtějí podávat žaloby. Tahle cesta by pro nás byla bezpečnější, ale reálný výsledek bychom věděli za dva až tři roky. Nabízíme, že převod můžeme uspíšit, přicházíme s kompromisním řešením,“ hodnotí náměstek Pelikán. Návrh radních bude 28. června projednávat zastupitelstvo na svém jednání.