Povodí Moravy zahájilo další etapu rekonstrukce Plumlovské přehrady. Odolá tisícileté vodě

Povodí Moravy zahájilo opravu vodní nádrže Plumlov na Prostějovsku. Důvodem modernizace je zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti nádrže, která by měla odolat tisícileté a v extrémním případě i desetitisícileté povodni. Rekreační sezonu by práce, které potrvají rok a půl, výrazně narušit neměly.

Rekonstrukce se bude týkat bezpečnostního přelivu a opevnění pravého břehu. „Přelivná hrana bude kompletně rekonstruována. V současnosti dochází k její demolici, následně bude vybetonovaná zcela nová, “ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Práce navazují na opravu celé hráze, která tady probíhala v roce 2012 a 2013. Tehdy se zjistilo, že rekonstrukcí by měl projít právě i bezpečnostní přeliv. „Tyto práce jsou důvodem, proč je hladina v současnosti snížena o tři metry. V okamžiku, kdy tyto práce dokončíme, budeme moci postupně začít s navyšováním hladiny tak, aby letošní rekreační sezona nebyla ohrožena,“ vysvětlil Chmelař.

„Harmonogram prací jsme velmi pečlivě naplánovali tak, aby nádrž mohla sloužit ke koupání a další rekreaci. Navíc jsme snižování hladiny upravovali tak, abychom vyšli vstříc městu Plumlov při dokončení cyklostezky, kvůli kterému je nutné hladinu také snížit,“ řekl investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Před 15 lety se přehrada osvědčila

V březnu 2006 zasáhly část republiky jedny z největších povodní v moderní historii. Plumlovská přehrada se tehdy osvědčila. „Transformovala tu povodňovou vlnu tak, že nebyly ohroženy výrazně obce pod vodní nádrží. Ale samozřejmě pak oddálila samotnou kulminaci,“ řekl mluvčí Povodí Moravy.

Příští rok na podzim, kdy oprava skončí, by měla přehrada bez problémů zadržet tisíciletou povodeň. A v extrémních případech i tu, která se může podle statistik opakovat jednou za deset tisíc let. Předpokládané náklady na stavební práce jsou 30,5 milionu korun.