Místo pardubické Tesly budou byty, město areál prodalo za 36 milionů

Revitalizace areálu pardubické Tesly (zdroj: ČT24)

Společnost Linkcity získala stavební povolení na přestavbu bývalého areálu Tesly v Pardubicích. Postaví tam bytové a rodinné domy a komerční objekty. Práce začnou v dubnu. Magistrát pozemek prodal za 36 milionů korun.

Kdysi to byla slavná československá továrna na telefony a telegrafy. Po druhé světové válce se z Telegrafie stala Tesla, která byla v tehdejším Československu předním výrobcem elektrotechniky. Fabrika zaměstnávala tisíce lidí. Po krachu společnosti areál chátrá. Od 90. let je opuštěný.

„Město získalo areál v roce 2012, nějakou dobu trvalo, než se vůbec došlo k záměru, že by se s tím mělo něco dělat. Než se všechno zprocesovalo, tak to chvíli trvalo,“ přibližuje náměstek primátora Pardubic Jan Nadrchal (ANO). Z bývalé chlouby socialistického hospodářství příliš nezbylo.

Nový majitel plánuje bytovou výstavbu. „Demoliční práce začnou v dubnu a od té doby poběží demolice a následně výstavba,“ říká zástupkyně generálního ředitele firmy a investora Linkcity Kristýna Zavrtálková. Dělníci už zatím začali s vyklízením rozpadlých budov.

Jediný objekt, který zůstane stát, je dnes už ikonická budova bývalé Telegrafie. Zázemí tady najdou zdravotníci z pardubické univerzity.

V Nové Tesle vyroste 250 bytů, řadové domy, parkovací dům i komerční prostory. „Vzniknou velké zelené plochy, na které klademe důraz, a zároveň zelené střechy, aby nedocházelo k přehřívání městské části,“ přibližuje Zavrtálková. První byty budou v areálu stát na konci příštího roku. Většinu z nich už mají kupující zarezervovanou.