Po Amatérské jeskyni budou výzkumníky vodit nové značky. Staré spláchla povodeň

Jeskyňáři pracují na obnově značení v Amatérské jeskyni v Moravském krasu. Značky zničila říjnová povodeň. Jeskyně je běžné nepřístupná, výjimečně se do ní ale dostanou výzkumníci. Značení tras je klíčové pro orientaci v rozlehlých chodbách a pomáhá také předcházet poškození jeskyní.

Ředitelka Domu přírody Moravského krasu Tereza Tesařová vyrazila v doprovodu kolegyně a zkušeného jeskyňáře do útrob Amatérské jeskyně obnovovat orientační značky, které vyznačují stezku spletitými chodbami. Rozvodněná říčka je totiž spláchla.

Označit sedmnáct kilometrů podzemí zabere celé dny. Bílá páska značí cestu, červená vyzývá k zastavení. Někde i s odrazkami, aby ve světle čelovek varovala už zdálky. „Tady by byly škody nevratné. Když někdo něco rozbije, poškodí, urazí krápník, obnova trvá tisíce let,“ vysvětlil jeskyňář Bohuslav Koutecký.

Přestože se do Amatérské jeskyně v podstatě nikdo nedostane, čas od času ochránci přírody povolí vstup týmu výzkumníků. Právě je značky útrobami jeskyní bezpečně provedou. „Škody většinou nevzniknou úmyslně. Někomu něco upadne nebo šlápne, kam nemá,“ dodává jeskyňář.

Jak dlouho značky v jeskyni vydrží, přitom není jisté. Další velká voda může přijít letos nebo až za sto let.

Amatérská jeskyně
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org