Před 60 lety se zřítila věž kostela v Hustopečích. V chrámu tenkrát naštěstí nikdo nebyl

Uplynulo šedesát let od zřícení mohutné věže kostela v Hustopečích na Břeclavsku. Příčinou byl její dlouhodobě zanedbaný stav vlivem válek i přibývající dopravy ve městě. O rok později pak čekala zbytek stavby demolice. V roce 1994 nahradil původní pozdně gotický kostel svatého Václava nový, moderní.

Už od poloviny 19. století sílily obavy, aby se mohutná, několikrát navyšovaná věž kostela svatého Václava nezřítila. Měla trhliny a nakláněla se. Na konci druhé světové války byl kostel navíc poškozen během bojů o Hustopeče a chátral.

V neděli 26. února 1961 ve čtvrt na čtyři ráno se čtyřiasedmdesát metrů vysoká kostelní věž zřítila na chrámovou loď. Jen pár hodin před pravidelnou ranní mší. Dodnes si to pamatuje Jaroslav Šponer. „Veliké štěstí bylo, že to bylo v době, kdy na náměstí nikdo nebyl. Původní věž byla z dusaného zdiva, ve kterém byl převážně mikulovský vápenec. Takto nevázané zdivo pochopitelně nemohlo natrvalo unést zátěž cihelné nástavby,“ popsal pamětník.

Kostel sv. Václava v Hustopečích v 50. letech 20. století
Zdroj: Městské muzeum a galerie Hustopeče

Těsně kolem kostela navíc vedla hlavní silnice přes Hustopeče a otřesy se na zkáze věže také podepsaly. „Presbytář, který byl nejcennější částí kostela, zůstal nedotčený stát, sakristie a boční kaple bez střechy, to vše bylo smeteno,“ přiblížila vedoucí Městského muzea a galerie Hustopeče Soňa Nezhodová.

Na nový kostel čekali farníci 30 let

O rok později šel zbytek kostela k zemi úplně. Nový na jeho místě vyrůstal od roku 1992. V roce 1994 ho vysvětil biskup Vojtěch Cikrle. „To bylo krušné, farníci byli skleslí. Ale byli tady lidé, kteří se za to třicet roků modlili,“ řekla pamětnice Marie Fišerová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Téměř bez poškození se zachovala socha Panny Marie s Ježíškem z patnáctého století. V době zřícení věže byla přitom přímo v chrámové lodi. „Zachovala se spousta věcí, jednak oltářní obraz svatého Václava, nad ním bylo sousoší korunování panny Marie, které máme přímo ve středu nového kostela, a kříž,“ popsal děkan Farnosti Hustopeče Jan Nekuda.

Základem nové stavby je spirála. Vychází z místa, kde původně stávala věž a směřuje vzhůru k nebi. Pro farnost tak bude navždy symbolem vzkříšení.