Po kolenou s čelovkami. V jeskyni Výpustek se lidé podívají do dalších zpřístupněných prostor

Do dalších a veřejnosti dosud nepřístupných míst se podívají lidé v jeskyni Výpustek v Moravském krasu. Vzniká tam nová trasa podél betonového krytu, který je součástí původního prohlídkového okruhu. Prostory budou průchozí v helmách a s čelovkami. Jeskyni ročně běžně navštěvuje kolem dvaceti tisíc lidí. Všechny jeskyně jsou ale nyní kvůli opatřením proti šíření koronaviru uzavřené.

Jeskyně Výpustek ukrývá unikátní vojenský protiatomový kryt, který vznikl v 60. letech minulého století. Nachází se v hloubce asi padesát metrů pod zemí, je dvě stě metrů dlouhý a v případě napadení mohl pojmout až dvě stě padesát lidí. Armády ale jeskyni využívaly i v dřívějších letech, před druhou světovou válkou zde ta československá skladovala munici a v roce 1943 tu nacisté vybudovali podzemní továrnu, kde se vyráběly části leteckých motorů. Jeskyně však byla známá od nepaměti, osídlena byla už před patnácti tisíci lety.

Návštěvníci si dosud mohli projít jeden klasický šestisetmetrový okruh po betonových chodnících. Začíná v 250 metrů dlouhém vestavěném „krytu“ – podzemním velitelském pracovišti armády, dále se pokračuje přes Medvědí sál s nálezy stovek koster jeskynních medvědů a velké sály s vybetonovanou podlahou z dob podzemní nacistické továrny na letecké motory. K vidění jsou například i ukázky těžby hlín i několik nově objevených prostor s krápníky.

Trasa povede i do krápníkové nízké chodby

„Nová trasa, při které se návštěvníci na rozdíl od trasy po betonu možná i trochu zamažou od bahna, povede i do krápníkové nízké chodby, dále se podívají na železobetonový monolit vestavěného ,krytu' po jeho obvodu – obou stranách i shora. Uvidí i další prostory a chodby po obvodu, které jsou při běžné prohlídce skryty. S baterkami, místy, kde elektřina natažená není,“ řekl mluvčí správy jeskyní Pavel Gejdoš.

Autorem nápadu okruhu je mnohaletý průvodce ve Výpustku Jaroslav Ondráček. „Návštěvníci dosud chodili dovnitř objektu, ale ten objekt stojí v jeskynní chodbě volně. Řekli jsme si, že bychom jim mohli ukázat i to, co je vně objektu. Bude to taková přírodnější trasa s přilbou, čelovkou a pevnějšími botami,“ uvedl Ondráček.

Bude to velmi dobrodružné

Chodba má svůj přírodní charakter, jak zůstal po těžbě fosfátových hlín, které se tam těžily ve 20. letech minulého století. A od té doby nebyla nijak využívána. „Návštěvník tady bude muset lézt místy i po čtyřech, někteří budou muset i po břiše. Ale předpokládáme, že to bude pro běžného návštěvníka velmi dobrodružné,“ doplnila vedoucí provozu jeskyně Výpustek Hana Horáková.

Trasa bude zhruba stejně dlouhá jako první okruh. Nyní se prostory vyklízejí od zbytků stavební suti po zmíněné zaniklé nacistické továrně. Otevřena by měla být do léta.

Jeskyni ročně běžně navštěvuje kolem dvaceti tisíc lidí. Loni byla ale kvůli vládním opatřením opakovaně uzavřena, navštívilo ji zhruba 14 500 lidí. Jeskyně jsou uzavřené dosud.