Valašskomeziříčská nemocnice nabízí PCR testy ze slin. Lidé jim dávají přednost

Nemocnice ve Valašském Meziříčí začala nově odebírat vzorky určené pro PCR vyšetření na covid-19 také ze slin. Vedle klasického stěru z nosohltanu tak lidé mohou využít i tuto příjemnější metodu.

Novou testovací metodu vyvinula česká start-upová firma Diana Biotechnologies. Postup při odběru slin na PCR test je jednoduchý, stačí, aby člověk deset minut před odběrem nejedl, nepil, nežvýkal a nekouřil. Pak je nutné zakašlat, aby se sliny z hltanu a nosohltanu nashromáždily do úst, a plivnout do malé zkumavky s trychtýřem sliny.

„Vzorek slin se pak odešle do laboratoře a plně nahrazuje stěr z nosohltanu,“ řekla hlavní sestra Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Jana Pelikánová. Vyhodnocený je do čtyřiadvaceti hodin.

V porovnání s výtěrem z nosohltanu, lze ze slin virus v těle odhalit dřív. „Virus žije ve svém vlastním prostředí, což jsou sliny. Zatímco z toho nosu jsme ho byli schopni detekovat za čtyři až sedm dnů od kontaktu s pacientem. Ze slin můžeme test udělat dřív,“ vysvětlila Jana Pelikánová.

K PCR vyšetření se mohou objednat jak samoplátci, tak indikovaní pacienti. Zájem o odebírání vzorků ze slin je velký. Ze čtyřiceti lidí, kteří za první tři hodiny do nemocnice přišli, zvolili klasický stěr z nosohltanu pouze dva z nich. Ostatní nemocnice v kraji zatím o této metodě testování neuvažují. Podle nich jsou výtěry z nosohltanu dostačující.