Kraj hledá nového ředitele nemocnice v Třinci. Část zaměstnanců protestuje

Rada Moravskoslezského kraje vyhlásila výběrové řízení na ředitele krajské nemocnice v Třinci. Radní bývalého ředitele Martina Sikoru odvolali minulý týden, ten se proti tomu ohradil. Hlavním důvodem byla podle mluvčí kraje destabilizace chodu nemocnice. Proti odvolání ředitele se ale postavila část zaměstnanců, kteří kraji předali petici na jeho podporu.

Za působení odvolaného ředitele byly v nemocnici bez vědomí zřizovatele provedeny rozsáhlé personální změny. Kraj zároveň řediteli vytýkal, že změny provedl bez následného zajištění provozu, který je v době nouzového stavu nutností.

„V současné době, která vystavuje nemocnici a její personál enormní zátěži jak psychické, tak i fyzické, si nemůžeme dovolit ohrozit chod nemocnice a s tím související důležité záležitosti, jako je očkování, testování nebo zásobování. Vzniklé negativní klima v nemocnici mohlo způsobit kolaps a následný tlak na nemocnice v okolí, což by mohlo vést ke zhroucení systému v celém okrese, potažmo v celém Moravskoslezském kraji,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Dodala, že ředitel ještě před odvoláním dostal možnost před zřizovatelem obhájit svá rozhodnutí, která ale neobhájil.

Provedené změny hájí petice

S odvoláním ale nesouhlasí část zaměstnanců nemocnice, kteří v petici vyjádřili někdejšímu řediteli podporu. Poukázali na to, že po svém nástupu vnesl do nemocnice jiný manažerský přístup, vystupoval profesionálně a intenzivně komunikoval s personálem. V petici hájí i provedené personální změny, které podle nich v žádném případě neohrozily chod nemocnice, ani fungování zdravotnictví v regionu.

Zaměstnanci požadují prošetření celé situace. „Petice přišla, je adresována hejtmanovi a členům Rady Moravskoslezského kraje. Rada se jí bude věnovat, odpověď bude předložena na příštím jednání rady, tedy 8. února,“ uvedla mluvčí kraje.

Hejtmanovi přišla petice i stížnosti

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) řekl, že rada se na odvolání shodla jednomyslně. „Považujeme za zcela nepřijatelné, aby se v době covidu prováděly takto rozsáhlé personální změny,“ řekl Vondrák. Dodal, že kromě petice proti odvolání ředitele má na stole dvě stížnosti opačného charakteru. „Máme pravděpodobně v Třinci skupiny, které se navzájem nemají rády … a toto je samozřejmě manažerské selhání,“ míní Vondrák.

Odvolaný ředitel se může přihlásit do nového výběrového řízení, ale bude muset zdůvodnit své kroky. Vondrák souhlasí i s tím, aby se situací zabýval zdravotní výbor zastupitelstva.

Někteří zaměstnanci měli víc pozic současně

Sikora, který stál v čele nemocnice od loňského října, ve svém písemném prohlášení poukázal mimo jiné na to, že nemocnice loni vyplácela zaměstnancům i v nezdravotnických pozicích vysoké odměny, které nedovolovala její ekonomická situace. Zaměstnanci vykonávali více pozic současně, což ve skutečnosti nebylo možné.

„Mým jediným cílem bylo efektivní fungování nemocnice a zajištění rovného odměňování. Ve všech uvedených případech jsem postupoval s péčí řádného hospodáře,“ obhajuje personální změny v nemocnici Sikora.

Poukázal na to, že byl odvolán na základě anonymního dopisu, což označil za skandální. „Provedené kroky byly podloženy, následně vysvětleny, činěny ve prospěch personálu a v konečném důsledku ve prospěch pacientů, kvality a bezpečí poskytované péče. Absolutně odmítám tvrzení, že nemocnice byla destabilizována, ba naopak zaměstnanci ocenili změny vedoucí k lepší organizaci práce,“ uvedl Sikora. Ředitele několik desítek zaměstnanců podpořilo i na setkání, které se dopoledne uskutečnilo před nemocnicí.