Policie našla kanál, kterým vtekl kyanid do Bečvy. Původce hledá dál

Vsetínští kriminalisté při vyšetřování masivního úhynu ryb v řece Bečvě našli vyústění kanálu, ze kterého vtekl kyanid do řeky. Na kanál je napojeno mnoho společností a policie nyní zjišťuje, ze které mohla nebezpečná látka do řeky uniknout. Původce kontaminace zůstává neznámý, škody nejsou vyčísleny.

„Případ šetříme jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Případnému pachateli hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti,“ uvedla policie.

Na posun v případu nejdříve upozornil na svém Facebooku hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL), policie poté informaci potvrdila. Policie již převzala případ ekologické havárie od České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

K otravě vody došlo před týdnem

První následky ekologické havárie byly zaznamenány v neděli u Valašského Meziříčí, u Choryně a Lhotky nad Bečvou. Valašskomeziříčská chemička DEZA, která spadá pod koncern Agrofert, hned v pondělí popřela, že by znečištění šlo od ní. V úterý ji v tiskové zprávě vyloučila jako možného původce havárie i ČIŽP. Výsledky rozborů vody, podle kterých ryby otrávil kyanid, byly oznámeny ve čtvrtek.

Kontaminace dál Bečvou postupovala od Vsetínska, Hustopečí nad Bečvou, Teplic nad Bečvou, Hranic, Lipníku nad Bečvou až do Přerova a dál. Znečištění zasáhlo více než třicetikilometrový úsek Bečvy po Přerov. Kontaminační mrak zanechal spoušť v podobě mrtvé řeky, uhynuly desítky tun ryb. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let. Koncentraci nebezpečných látek v řece se již podle Povodí Moravy podařilo naředit zvýšením odtoků z přehrad.