Měsíc od požáru v Bohumíně zůstávají popálení v nemocnici. Lidé vybrali 2,5 milionu korun

Měsíc po tragickém požáru bytu v Bohumíně, který si vyžádal 11 lidských životů a desítku zraněných, jsou v nemocnici stále ještě dva zranění. Na účtu sbírky vyhlášené Moravskoslezským krajem se sešlo už více než 2,5 milionu korun. Podle policie požár úmyslně založil čtyřiapadesátiletý muž. Rozhodl se tak vyřešit spory s rodinou.

V nemocnicích po požáru skončila desítka lidí. Většinu už lékaři propustili. „V naší péči zůstávají dva pacienti. Oba jsou už umístěni na standardním pokoji. Hojení probíhá bez komplikací,“ řekla mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová.

Moravskoslezský kraj v souvislosti s požárem vyhlásil sbírku. Její výtěžek má pomoci rodinám obětí, zraněným a dalším lidem z panelového domu. Ve sbírce už se sešlo více než 2,5 milionu korun. Okolo 700 tisíc korun zaslali dárci z řad veřejnosti. Částkou přesahující 1,85 milionu korun přispěl kraj. Symbolickou desetikorunu za každého obyvatele, tedy 200 tisíc korun, chce ještě věnovat Bohumín.

Sbírka potrvá do konce září

Kraj do sbírky vložil za každého z 11 zemřelých 100 tisíc korun, za každého zraněného 50 tisíc. Mezi zraněné se počítají lidé, kteří byli po požáru hospitalizovaní nebo je na místě ošetřili záchranáři.

Prostředky ze sbírky, která potrvá do konce září, budou rozděleny podle pravidel určených nově ustavenou správní radou složenou ze zástupců kraje, města Bohumín a hasičského sboru. „Největší část získaných peněz půjde pochopitelně pozůstalým po obětech a zraněným. Konkrétní částky navrhne až správní rada a následně schválí krajské zastupitelstvo. Ovšem už nyní je jisté, že část prostředků půjde také na odškodnění obyvatel postiženého domu, kteří utrpěli materiální či psychickou újmu,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Falešnou sbírku bude řešit Krajský úřad

Policie se zabývala také falešnou sbírkou. Šlo o účet zveřejněný na jednom facebookovém profilu. Příspěvek byl ale po nějaké době smazán. Bohumínská radnice už tehdy před falešnými sbírkami na podporu obětí tragického požáru varovala. Policie předala případ Krajskému úřadu, nešlo podle ní o trestný čin, ale přestupek.

„Po vyhodnocení informací a podkladů, tedy na základě provedeného šetření, jsme konstatovali, že osoba, která účet založila, se mohla dopustit přestupku dle zákona o veřejných sbírkách. Policejní orgán tak věc oznámil příslušnému správnímu orgánu,“ uvedla na dotaz České televize mluvčí Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Soňa Štětínská.

Šest rodin se do domu nevrátilo

Život v domě zasaženém požárem se vrací co běžných kolejí. I proto například město ukončilo provoz krizové linky zřízené pro jeho nájemníky. V případě potřeby jeho obyvatelé mohou volat standardní čísla odboru správy domů.

Šest rodin dům opustilo, město jim poskytlo nové byty. „Nemohli ve věžáku zůstat, ať už kvůli poničeným bytům nebo z důvodu špatného psychického stavu. Někteří z nich se po opravách vrátí, jiní se odstěhovali natrvalo,“ řekl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

V bytě bylo v době útoku 15 lidí pozvaných na oslavu. Zadržený přiznal, že hořlavinou polil dveře a zapálil je. Oheň se rozšířil velmi rychle. Přímo v bytě zemřelo šest lidí, útočníkova manželka, syn, vnuk a jeho matka. Zemřely i další dvě děti pozvané na oslavu.

Dalších pět lidí se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili. Čtyřem lidem se podařilo před plameny uniknout přelezením na balkon sousedního bytu. Policie žháře obvinila z vraždy a obecného ohrožení, je ve vazbě. Hrozí mu až výjimečný trest včetně doživotí. Oheň způsobil škodu několik milionů korun.