Deště přinesly letos do přehrad tuny dřeva a odpadků. Vodohospodáři je musejí vyčistit

Povodí Moravy od června odklidilo ze svých přehrad přes 400 tun naplavenin, je to výrazně více než obvykle. Mohou za to letošní nadprůměrné srážky a vzestupy hladin řek. Nejvíc dřeva, plastů a dalšího odpadu odklidili z Brněnské přehrady a Nových Mlýnů. Vyčistit museli také například přehrady Bystřička a Luhačovice.

Zatímco v předchozích suchých letech odklidilo Povodí Moravy z brněnské nádrže okolo dvaceti tun naplavenin, letos přinesly nadprůměrné srážky v povodí Svratky do nádrže více než patnáctinásobné množství. Vodohospodáři tam tak od června museli zasahovat hned několikrát. Naposledy na konci minulého týdne, kdy jen z okolí hráze odstranili třicet tun materiálu.

S dalšími sto tunami si letos museli vodohospodáři poradit na novomlýnských nádržích. Deset tun naplavenin pak vodohospodáři odtěžili z přehrady Bystřička, po třech tunách z přehrad Luhačovice, Letovice, Boskovice a jednu tunu z vodního díla Slušovice.

Silné kmeny stromů odklízí těžká technika

„Letošní rok je z hlediska množství dřevního a dalšího materiálu opravdu mimořádný. Příčinou jsou prudké srážky a vzestupy hladin vodních toků, které unášejí všechen materiál nacházející se v těsné blízkosti vodních toků. Určitý podíl na množství dřevní hmoty má i těžba dřeva po kůrovci. V nádrži tak skončily například i silné kmeny stromů, se kterými jsme si museli poradit těžkou technikou,“ popsal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Vodohospodáři s pomocí bagrů a jeřábů naplaveniny odstraňují z vodní hladiny, nakládají a odvážejí na meziskládku. Tam se materiál suší a třídí na plasty, dřevo a další. Pak je možné naplaveniny ekologicky zlikvidovat.

Do přehrad se dostávají i předměty z černých skládek

Některé druhy splaveného materiálu přitom mají nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. Kromě přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat i různé předměty a materiály například z načerno založených skládek.

Kromě toho by naplaveniny mohly vytvářet riziko pro lodě či pro plavce. Povodí Moravy proto v období vysokých průtoků i v období krátce po nich vyzývá k opatrnosti při pohybu jak v řekách, tak i na vodních nádržích.