Motocyklovou GP sledují desítky diváků za plotem, dovnitř nemohou

Pomocí dalekohledů sleduje několik desítek diváků zpoza plotu motocyklovou Grand Prix v Brně, protože nemohou dovnitř areálu Masarykova okruhu kvůli opatřením souvisejícím s nemocí covid-19. Menší hloučky se sešly u plotu za přírodními tribunami, kde zavlála například vlajka připomínající italskou hvězdu Valentina Rossiho.

Policie v souvislosti s tím nemusela řešit žádné protiprávní jednání, uvedl mluvčí policie Pavel Šváb. Podle něj si vše řeší pořadatelská služba. Soutěžní víkend začal pátečními tréninky, v sobotu jsou na programu kvalifikace a v neděli závody.

„Nemuseli jsme řešit žádné problémy. Je tam několik skupinek řádově s desítkami osob. Chovají se slušně,“ popisuje Šváb. Na okolí areálu dohlížejí pořádkoví policisté, ale také policisté se psy nebo jízdní policie a policisté na čtyřkolkách.

Velká cena České republiky se jede bez diváků kvůli pandemii koronaviru. Více než 22 tisíc lidí si koupilo lístky, vrátila je asi jen tisícovka z nich. Letošní vstupenky budou platné na závody v příštím roce.

V areálu je pouze asi dva tisíce lidí z pořadatelské agentury a více než tisícovka členů jezdeckých týmů včetně závodníků. Lidé nosí roušky s výjimkou závodníků při závodě. Kvůli neúčasti diváků je v okolí okruhu méně policistů. Namísto obvyklých dvou tisíc směn plánují odsloužit tři stovky směn.

Kvůli akci je od pátku uzavřená silnice mezi městskou částí Brno-Žebětín a Ostrovačicemi. Místem projedou pouze řidiči s povolením, objízdná trasa vede přes Veselku.