Kličkují mezi auty po zavřených přechodech. Rozkopané Brno komplikuje život nejen řidičům, ale i chodcům

Omezení v Brně na Dornychu (zdroj: ČT24)

S kolonami aut a až hodinovým zdržením musejí počítat řidiči, kteří přijíždějí do centra Brna hned z několika směrů. Důvodem je postupující stavba tramvajové trati v Plotní ulici. S tím souvisí omezení průjezdu přilehlou křižovatkou. Stavba znamená komplikace i pro chodce, uzavřely se dva velmi frekventované přechody u blízkého nákupního centra.

Chodci v Brně u nákupního centra Vaňkovka přelézají pásky zavřených přechodů přes ulici Dornych a doslova kličkují mezi auty. „Potřebuju se dostat na druhou stranu, kudy mám jít,“ postěžovala si jedna z přecházejících. „Žádné šipky tady u autobusu nejsou,“ ukázala u zastávky druhá.

Městská policie před přecházením po zrušených přechodech varuje a doporučuje použít náhradní trasu. „Přímo na místě mohou strážníci uložit pokutu do dvou tisíc korun, ale jako závažnější vidíme riziko, že chodce může někdo srazit,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Kdo se chce dostat na druhou stranu, má legální možnost, kilometr dlouhou procházku částečně po staveništi. Od přechodu na Dornychu vedou chodce šipky ke křižovatce s ulicí Zvonařka, zpět po druhé straně, přes stavbu, do nákupního centra a nakonec přes lávku. Poblíž jsou přitom další dva přechody.

Kudy přejít ulici Dornych
Zdroj: ČT24

Právě na ně by chtěl radní pro dopravu Petr Kratochvíl chodce nasměrovat jako alternativu současné dlouhé obchůzky, o které podle svých slov nevěděl. „Situace je tam velmi neutěšená a je mi to nesmírně líto, ale já ty jednotlivé dílčí kroky už neschvaluju. Ihned jsme zahájili nápravu,“ řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

V nejbližších dnech by podle radního měly na chodníky přibýt směrovky, které chodce lépe nasměrují na nejbližší přechody v okolí. S kolonami kvůli pracím v křižovatce ale budou muset řidiči počítat až do konce listopadu.

Od pondělka je rozkopaná také ulice Poříčí, hlavní tah z Vídně a od výstaviště. I tam se tvoří kolony a také jsou tam zrušené některé přechody pro chodce.