Do Krkonoš pronikl hluk motorů a zápach výfuků. Správce parku přišel o možnost auta vykázat

Události: Auta v Krkonoších (zdroj: ČT24)

Dřív nemyslitelná cesta autem ze Špindlerova Mlýna až na hřebeny Krkonoš je teď zcela běžná. Důvodem je změna značení. Ze silnice zmizela závora i zákazová značka. Toho řidiči hned využili a jezdí až na hranici klidové zóny národního parku.

Od 1. července už Správa Krkonošského národního parku nemá právo na příjezdové cestě omezovat provoz. „S přípravou nového návštěvního řádu zkrátka a dobře skončila možnost na této silnici regulovat dopravu ze strany národního parku,“ vysvětluje náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Podle místních provoz na silnici mnohonásobně vzrostl. Změnu kritizují třeba ochránci přírody i provozovatelé restaurací a chat. „Aby jezdili lidé nahoru jen tak ze srandy si dělat selfíčka… to území je krásné a máme ho chránit. Má to být exkluzivita a ne průjezdní dráha,“ rozčiluje se například Martin Jandura z infocentra ve Špindlerově Mlýně.

Například provozovatelé Špindlerovy boudy se začali náporu aut bránit po svém a umísťují na ně botičky. Řidiči totiž parkují na soukromém parkovišti bez povolení.

Vozidla parkují už i na postranních cestách podél silnice. Komunikace patří městu a Špindlerův Mlýn tak bude případně rozhodovat o umístění nové zákazové značky. „Prověřujeme právní možnosti regulace vjezdu motorových vozidel do této lokality,“ oznámil starosta Vladimír Staruch.

Město tvrdí, že se o změně dozvědělo až letos v červnu. Správa parku Kašparovými ústy říká něco jiného: „Město Špindlerův Mlýn o tom ví dlouhou dobu. Minimálně a přinejmenším tu dobu, po kterou byl projednávaný nový návštěvní řád.“