Krávy nepotřebují teplo, ale čerstvý vzduch. V Žabčicích testují nový kravín bez zdí

Moderní kravín (zdroj: ČT24)

Lepší zázemí pro chov skotu testují ve školním zemědělském podniku Mendelovy univerzity v Žabčicích na Brněnsku. Nedávno tam dokončili novou stáj. Objekt nemá zdi, což zajišťuje ideální větrání i bez ventilátorů, zaizolovaná střecha zase chrání zvířata před letními horky.

V Žabčicích už zbourali několik původních kravínů. Místo nich vznikla budova, která kvůli dokonalému větrání skoro nemá zdi. Izolace skrytá ve střeše chrání skot před letním vedrem, lze jí větrat a konstrukci nesou jen štíhlé ocelové pilíře.

Vzdušná stáj nezapáchá

„Stáj splňuje hlavní předpoklad, a to je vzdušnost. Kráva, aby byla spokojená, potřebuje pouze závětří a aby na ni nepršelo,“ vysvětlil ředitel Školního zemědělského podniku Žabčice Radomil Měřínský. Ten s nadsázkou říká, že kráva byla stvořená k tomu, aby byla venku.

Ideální teplota je pro ni osm až deset stupňů. Proto jí ani chladné počasí nevadí. A když prší nebo začne mrznout, stačí otvory ve fasádě zakrýt pomocí srolovaných plachet.

Ve školním statku chovají šestnáct plemen skotu, což je výjimečné. Například plemeno Bazadaise mají jen ve dvou stádech v České republice. Zemědělci mají většinou ve stádu jedno nebo dvě plemena.