Brněnský exprimátor Vokřál po odchodu z hnutí ANO zůstává v zastupitelstvu města i kraje

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (zvolený za ANO) si zatím ponechá mandáty zastupitele Brna i Jihomoravského kraje. Vokřál nedávno hnutí ANO, ve kterém byl místopředsedou, opustil. Krok odůvodnil napojením brněnské organizace hnutí na podsvětí.

Petr Vokřál byl lídrem hnutí ANO v komunálních volbách v roce 2014 a stal se po nich primátorem. Hnutí ve volbách do komunálu vedl také v roce 2018. ANO sice zvítězilo, ale nakonec skončilo v opozici.

Do krajského zastupitelstva se před čtyřmi lety dostal ze 14. pozice, letos měl být lídrem ANO v krajských volbách. Po jeho odchodu z hnutí se novým lídrem stal hejtman Bohumil Šimek (za ANO). Vokřál zatím mandáty v městském ani krajském zastupitelstvu složit nechce. „Zatím si je ponechám,“ potvrdil.

V posledních měsících řešil Vokřál v brněnské organizaci spory. Navrhoval zrušení tří buněk v Židenicích, Starém Lískovci a Černovicích, na což předsednictvo nejprve přistoupilo, ale potom rozhodnutí změnilo.

Vokřál zrušení buněk zdůvodňoval mimo jiné napojením na lidi, kteří figurovali v kauze korupce kolem veřejných zakázek na radnici městské části Brno-střed. V kauze je obžalovaný bývalý místostarosta Jiří Švachula a bývalý místostarosta Brna-Ivanovic Petr Liškutin, který byl zároveň vedoucím odboru investic Brna-středu. Oba politiky po propuknutí kauzy hnutí ANO vyloučilo ze svých řad.

Babiš navrhuje zrušení celé brněnské organizace

Vokřál odešel z hnutí ANO počátkem června. Minulý týden řešil situaci v Brně předseda hnutí a premiér Andrej Babiš. Předsednictvu navrhne zrušení brněnské organizace hnutí s tím, že by se znovu vytvořila. Rozhodovat by mělo předsednictvo v úterý.

Premiér minulý týden řekl, že problém se měl řešit už dřív. „Musíme udělat radikální řez a distancovat se od toho, co se stalo,“ prohlásil. O situaci mluvil minulý týden i s Jiřím Faltýnkem, o kterém média v minulosti psala v souvislosti se Švachulou a možném ovlivňování zakázek.

„Setkal jsem se s ním poprvé a ptal jsem se, jak je možné, že chodí takové informace. On to odmítl. Myslím, že pokud ho policie nekontaktovala, tak jsou to pomluvy a vymyšlí se věci, které neexistují,“ řekl předseda hnutí. Podle něj se ani nepodařilo zjistit, jakým způsobem přišel Švachula do hnutí. „Nemám informaci, že by jej přivedl pan Faltýnek, není to pravda. Přihláška pana Švachuly není standardně podepsaná, ale nikdo není schopen říct, jakým způsobem se sem dostal,“ uvedl Babiš.