Po jedenácti letech smír. Brno urovná spory s firmou Kliminvest a prodá jí Jaselské kasárny

Brno uzavře dohodu o narovnání se společností Kliminvest, se kterou dlouhodobě vede spory a soudí se kvůli pozemkům v bývalých Jaselských kasárnách. Schválili to zastupitelé. Součástí je prodej pozemků firmě za více než 220 milionů korun a dohoda, že společnost bude s městem spolupracovat na tom, co v místě vznikne.

Pro návrh dohody a prodej pozemků v areálu bývalých Jaselských kasáren hlasovalo pětatřicet zastupitelů, tři se zdrželi. „Dohodou o narovnání dojde k ukončení soudních sporů a také ke zrušení předběžného opatření blokujícího území pro další stavební využití,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Stavět se bude pod dohledem města

Brno převede pozemky na Kliminvest za cenu přes 220 milionů korun. Společnost navíc městu zaplatí dalších 186 tisíc korun za dlužné nájemné z minulých let. „Schválený návrh prodeje obsahuje také parametry pro uzavření plánovací smlouvy, stanovili jsme si podmínku vybudování komunikace propojující ulice Šumavskou a Dělostřeleckou. V lokalitě bude také nutné dořešit stávající kanalizaci,“ vysvětlil radní pro oblast majetku Róbert Čuma (Piráti).

Ve zchátralém areálu by měly vyrůst byty, kanceláře a také mateřská škola. „Školka po svém vzniku přejde ze strany společnosti na město Brno za symbolickou částku,“ řekla primátorka města Markéta Vaňková (ODS).

Firma zvládla jen demolici budov

Areál Jaselských kasáren, ve kterém se v minulosti natáčely Četnické humoresky, získala společnost Kliminvest od města už v roce 2007. Už tenkrát bylo v plánu, že na nich postaví byty, obchody a kanceláře. Jediné, co stihla v termínu, bylo zbourání starých budov. Město jí proto o dva roky později smlouvu vypovědělo a od té doby se táhnou spory.

Soudy projednávaly žalobu na neplatnost výpovědi, město kvůli předběžnému opatření nemohlo s pozemky nakládat. Společnost Kliminvest navíc podala k soudu žalobu o náhradu škody ve výši 340 milionů korun. Od demolice budov areál zarostl náletovými dřevinami a zůstává neudržovaný. Nová dohoda mezi městem a společností by mohla dát věci znovu do pohybu.