Lidé na Zlínsku si opět musejí kupovat jízdenky. Řidiči se bouří, štíty se jim rosí, rukavice nestačí

Řidiči autobusů v první linii (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku už cestující opět nastupují předními dveřmi a kupují jízdenky u řidičů. Do 3. dubna cestovali kvůli nebezpečí nákazy koronavirem zdarma. Řidiči dostali ochranné pomůcky, štíty a rukavice. To je ale podle nich nepraktické, navíc jich dopravci nemají dostatek.

Na lince z Kroměříže do Zlína cestující za jízdenku zaplatili v hotovosti u řidiče. Při odjezdu z každé zastávky je povinná dezinfekce, řidiči dostali také rukavice. „Nemám rukavice. Je jich velmi málo. Musel bych je měnit při každém odbavení,“ přiblížil řidič Krodos Kroměříž Jiří Křivánek.

Pro lepší ochranu řidiči dostali i plastové štíty. Měli by je nasadit na každé zastávce. „Je to jednoduché. Ve chvíli, kdy nastupují cestující, nasadí štít a je jedno, jestli kolem projde jeden člověk nebo patnáct lidí,“ řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Štíty jsou podle řidičů ale nepraktické. „ Štít je za chvíli zamlžený, není přes něj vidět. Hrozně se potím a musím ho sundat,“ popsal řidič Krodos Kroměříž Miroslav Lipner. 

Do 3. dubna byly autobusy na všech zdejších linkách zdarma, s povinným nástupem zadními dveřmi. O víkendu i přes nesouhlas řidičů výjimka definitivně skončila. „Mají všechny ochranné pomůcky k tomu, aby se nakazit nemuseli,“ míní Čunek.

Hejtmanství na návratu jízdného trvá. Zlínský kraj totiž stále nemá integrovaný dopravní systém. Při bezplatné dopravě by tak kraj přicházel o peníze, až o půl milionu korun denně.

Žádný řidič zatím nemusel do karantény

Ochranu pro své řidiče zajišťují jednotlivé dopravní společnosti ve Zlínském kraji. Například v Kroměříži už ale zásobu jednorázových respirátorů prakticky vyčerpali.

„Dnes se nám podařilo zabezpečit dodávku třívrstvých ochranných roušek s nanovláknem, které by se měly dát recyklovat až čtyřikrát,“ přiblížil ředitel Krodos Kroměříž Luděk Ferenc.

Zatím žádný řidič autobusu na Zlínsku nemusel do karantény. Riziko nákazy přece jen snižuje minimální zájem o cestování, autobusy jezdí dál v prázdninovém režimu.