Mrtvé město - Opava 1945

Opava - Dosud nezveřejněné fotografie vybombardované Opavy po osvobození Sovětskou armádou vystavuje galerie opavského Obecního domu. Výstava s názvem Mrtvé město - Opava 1945 vychází především ze sbírky sběratele Rudolfa Dybowicze. Shromáždil na tisíc snímků z té doby a až dosud je měl ve svém domácím archivu.

Opava patřila po 2. světové válce k nejvíce zničeným městům ve Slezsku i v republice. Za okupace spadala pod Německo a byla centrem jedné ze sudetských žup. Během osvobozovací Ostravsko-opavské operace se tam Němci houževnatě bránili. Opava se stala cílem soustavné dělostřelecké palby a leteckých útoků. Když se lidé, kteří předtím město opustili, vrátili, našli trosky. Zcela zničeno bylo téměř 900 domů, několik tisíc dalších poškozeno.

Výstava v galerii Obecního domu dokumentuje, jak město vypadalo po bojích, které skončily 23. dubna 1945 osvobozením. Základ tvoří fotografie ze sbírky opavského stavebního technika Rudolfa Dybowicze. Jejich autoři jsou většinou už mrtví a neznámí. Další snímky jsou ze Slezského zemského muzea.

Výstava fotografií rozbombardované Opavy

Dybowicz sbírá historické fotografie města asi dvanáct let. „Poprvé jsem koupil jednu pohlednici Opavy ze čtyřicátých let na bleším trhu v Polsku. Chytlo mne to a začal jsem shánět další. Jezdil jsem po celé republice,“ líčil Dybowicz. Před Vánocemi si otevřel malý sběratelský bazar, kde ho navštívil kurátor Dalibor Halátek a ptal se na fotografie z let 1945 až 1946.

„Když mi řekl, že jich má doma několik tisíc, bylo to překvapení,“ uvedl Dalibor Halátek, který se se sběratelem domluvil a společně s fotografem Jiřím Siostrzonkem připravili výstavu.

Koncepce je prostá. „Není to žádný příběh. Je to ilustrace toho, jak vypadala Opava v roce 1945 a částečně toho, co následovalo v letech 1946 až 1947,“ řekl kurátor. „Omezili jsme se na centrum města a na fotografie, na kterých se může divák aspoň trošku zorientovat, kde byl snímek pořízen. A také jsme ukázali místa, která zanikla úplně,“ doplnil Halátek.

Městský Obecní dům připravuje ve spolupráci se Slezským zemským muzeem další výstavu, která se bude jmenovat Opava v roce 0. Bude dokumentovat to, jak „mrtvé“ město znovu ožilo.

Výstava historických fotografií z osvobozování Opavy
Zdroj: ČT24

Když na konci války prošla Opavou fronta, bylo zcela zničeno 880 domů a poškozeno 3700 objektů, což je přes 80 procent staveb včetně továren. Při osvobozování Opavy padly tři tisíce sovětských vojáků. V důsledku války se Opava radikálně proměnila. Nejen její domy ale i její obyvatelstvo.