Olomoucká nemocnice pořídí modernější parkovací automaty. U původních dvou přístrojů se tvořily fronty

Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) od dubna řidičům usnadní placení parkovného v areálu. Místo současných dvou parkovacích automatů zprovozní šest nových, které budou přijímat i platební karty. Informoval o tom vedoucí útvaru hospodářsko-technické správy FNOL Vladimír Olejníček. U dvou automatů, které nemocnice zavedla po zrušení placení parkovného u vrátných při výjezdu z areálu, se často tvořily dlouhé fronty.

„V současné době mají motoristé, kteří chtějí uhradit parkovací poplatek, k dispozici pouze dva platební automaty. To je vzhledem k počtu vozidel nedostatečné a vznikající fronty jsou zdrojem konfliktů i stížností,“ uvedl Olejníček.

Nově bude mít FNOL šest platebních automatů, včetně jednoho speciálně upraveného pro handicapované občany. Dva platební automaty budou u výjezdu z areálu v ulici I. P. Pavlova, další dva u výjezdu do Hněvotínské ulice, jeden u parkoviště pod Dětskou klinikou a jeden u centrálního parkoviště nad pavilony D a Y.

Dva automaty na téměř 850 míst

V nemocnici je k dispozici 842 parkovacích míst, letos k nim přibude dalších zhruba 350. Zaměstnanci budou zároveň od 1. dubna častěji parkovat na vyhrazených parkovištích na okraji areálu. Díky tomu se uvolní více míst v jeho centru, včetně samotné ulice I. P. Pavlova.

Na začátku září chce FNOL otevřít třetí vjezd z Hněvotínské ulice, a to v prostoru mezi bývalým areálem firmy Balus a Teoretickými ústavy Lékařské fakulty Univerzity Palackého. U tohoto vjezdu bude zároveň zprovozněno další parkoviště s platebním automatem.

Vrátného nahradila automatika

Parkování ve FNOL je dlouhodobě terčem kritiky. Před dvěma lety nemocnice zrušila placení parkovného u vrátného na výjezdech a zprovoznila dva platební automaty. Ty po zaplacení vytisknou lístek s kódem, který následně při výjezdu řidič přiloží ke čtečce a systém zvedne závory.

Řidiči ale často systém kritizovali, stěžovali si například na to, že o novém způsobu placení nevěděli a u závor se pak složitě otáčeli. Někteří kritizovali i fakt, že jsou v celé nemocnici pouze dva automaty, a navíc se k nim nedostanou lidé na invalidním vozíku.

Na dopravu v areálu nemocnice budou dohlížet strážníci

FNOL na letošní rok chystá i výrazné změny v dopravním značení. Důvodem je zlepšení přehlednosti některých komplikovaných částí komunikací.

„Nedodržování dopravního značení je v areálu naší nemocnice velký problém. Chceme jej řešit jednak značným rozšířením počtu parkovacích míst, uvolněním míst v centru areálu pro potřeby pacientů, ale také důslednějším vymáháním dodržování pravidel za pomoci městské policie,“ doplnil Olejníček.