Silný vítr na jihu Moravy a v Pardubickém kraji poráží stromy, někde má sílu orkánu

Silný vítr v některých částech Česka poráží stromy, poškozuje střechy a způsobuje další komplikace. Kvůli větru evidují od pátečního rána tři desítky výjezdů hasiči v Jihomoravském kraji. V Pardubickém kraji vichr shodil elektrické vedení. Místy dosáhl síly orkánu – na Sněžce měl v nárazech rychlost až 135 kilometrů v hodině.

Zatím nejčastěji zasahovali hasiči na Blanensku a v Brně a okolí. Po jednom výjezdu evidují na Břeclavsku a Znojemsku, tři na Vyškovsku. „Většinou jde o popadané stromy, ale například v Brně zasahujeme i u poškozené střechy,“ uvedl mluvčí Jaroslav Mikoška.

„V Třemošnici spadl strom na dvě zaparkovaná auta. Nikdo nebyl zraněn. Ve Vysokém Mýtě jsme odstraňovali spadlé dráty elektrického vedení na silnici. Foukat má i o víkendu,“ připojila mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

Poškozené stromy hasiči odstraňovali také v Ústí nad Orlicí a jeho místní části Knapovci, Dříteči na Pardubicku, Jedlové na Svitavsku nebo v Třebovici na Orlickoústecku.

Před silným větrem v pátek varovali meteorologové, jeho rychlost má v nárazech dosahovat až 70 kilometrů v hodině. Nebude tak silný jako při nedávné vichřici Sabina, podle meteorologů ale může lámat větve a poškozovat stromy a způsobit menší škody na budovách a komplikace v dopravě. Lidé by měli zajistit okna i dveře, zabezpečit skleníky a být opatrní při pohybu venku.

Při bouři Sabina dosáhl vítr na Sněžce v nárazech rychlosti až 198 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu. V Jihomoravském kraji tehdy vichřice zaměstnala hasiče i energetiky. Hasiči v terénu během tří dní zasahovali v souvislosti se silným větrem u 286 událostí, odstraňovali především popadané stromy. Bez proudu se ocitlo zhruba 16 tisíc domácností, tísice jich zůstaly potmě ještě v úterý.