Sabina se loučí, škody sčítají lesníci i pojišťovny. Jen Šumava přišla o 50 tisíc stromů

Události v regionech: Odstraňování škod a poruch pokračuje (zdroj: ČT24)

Vítr v Česku zeslábl. V šest hodin večer přestala platit výstraha meteorologů, která kvůli nebezpečným poryvům platila od neděle. Energetikům se během dne podařilo obnovit dodávky do stovek domácností, které byly ještě ráno bez proudu. Pojišťovny a také lesníci zatím upřesňují škody. Správa Národního parku Šumava odhadla, že bouře poničila 50 tisíc stromů, což je srovnatelné s bouří Herwart z roku 2017 a podstatně méně než po orkánu Kyrill.

Výstraha na silný vítr, zprvu dokonce extrémně silný vítr a později velmi silný vítr, platila v Česku od nedělní noci do středečních 18 hodin. Hlavní síla bouře Sabina sice prošla republikou v pondělí, ale ve středu ještě doznívala. Hasiči během dne vyjížděli ke 180 událostem způsobeným silným větrem, především popadaným stromům na jižní Moravě. Je to poměrně hodně – více než průměrných 162 zásahů kvůli technické pomoci – ale ve srovnání s tisícovkami zásahů v předchozích dvou dnech jde takřka o nicotné číslo. 

Na jihu Moravy ale museli ve středu znovu zasahovat i energetici. Společnost E.ON, která provozuje distribuční soustavu v jižní části republiky, zaznamenala podle Boženy Herodesové z firmy v regionu dvě nové poruchy. Zhaslo proto přes 380 domácností v Blansku a v Tasovicích na Znojemsku, do odpoledne se ale podařilo poruchy opravit. Necelé čtyři stovky odběratelů bez proudu byly ostatně jen zlomkem počtu těch, kteří zůstali bez elektřiny v minulých dnech – v pondělí šlo až o statisíce. 

Na proud čekali ještě ve středu také obyvatelé několika míst v Jihočeském kraji. Na Českokrumlovsku v okolí Pohorské Vsi a Malont žili bez elektřiny již třetím dnem. Podle Herodesové to bylo tím, že silný vítr poškodil vedení na úseku o délce 2,5 kilometru v těžko přístupném terénu.

V severní části Česka, kde spravuje distribuční soustavu ČEZ, byla ve středu situace již podstatně lepší. Podle mluvčí Soni Holingerové zůstávají bez proudu jen jednotlivá popisná čísla, zejména rekreační objekty. Počet odběratelů bez elektřiny se tak pohybuje v řádu desítek. „Máme naprosto běžný stav distribuční soustavy v tomto zimním období,“ ujistila.

V šumavském parku padlo 50 tisíc stromů, v boletickém újezdu 100 tisíc

I když vítr ještě způsobil škody, poryvy o rychlosti přes sto kilometrů za hodinu byly ve středu již minulostí. Bylo proto možné pokračovat ve vyčíslování škod nejenom v obydlených lokalitách, ale i v lesích. Podle lesníků jsou následky řádění Sabiny srovnatelné s Herwartem z podzimu 2017. V šumavském národním parku jí padlo za oběť asi 50 tisíc stromů.

„Zatím se jedná o první odhady. Zdá se ale, že vítr neudělal žádnou rozsáhlou škodu na jednom místě. Přesnější zprávy z konkrétních lokalit teprve budeme znát,“ uvedla Blanka Müllerová ze správy národního parku.

Vojenské lesy hovoří o 130 až 150 tisících padlých stromů. Nejhorší jsou následky větru ve vojenském újezdu Boletice, který je rovněž částečně na Šumavě. Větrné poryvy v něm poničily zhruba 100 tisíc stromů. I ve vojenských lesích jde teprve o počáteční odhad. „Velkou část škod tvoří polomy, přesnější odhady ztrát budeme mít k dispozici ve čtvrtek. Situaci nám v současnosti komplikuje i to, že na řadě lesních správ zatím nebyly ani obnoveny dodávky elektrické energie,“ uvedl ředitel šumavské lesní divize Vojenských lesů Michal Frnoch.

Pojišťovny zatím mají hlášených 7900 pojistných událostí v hodnotě přes 270 milionů korun. „Nejčastěji jsou škody na majetku, to znamená na bytových a obytných domech. Ty tvoří zhruba 95 procent všech škod. Zbytek jsou škody na vozidlech, případně porostech. Ale očekáváme hlášení dalších typů škod, jako jsou elektrická vedení,“ upřesnil mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Nejvíce škod mají pojišťovny nahlášených ve Středočeském a Jihočeském kraji. K nejvážněji zasaženým místům ale patří obec Rohozná na Vysočině, kde vichřice poškodila na pět desítek domů, převážně zničila jejich střechy. Začaly opravy, ale jedna obecní budova se musí zbourat, protože měla narušenou statiku.

„Pomoc chodí každý den. Chtěla bych poděkovat médiím, měla jsem strašně moc telefonátů. Nabízejí se firmy na odvoz suti, odborné práce, výškové práce. Svou pomoc nabízejí i obyčejní lidé. Dokonce i důchodci chtějí o víkendu přijet a pomoci obci,“ řekl starostka Rohozné Štěpánka Šteflová.

Sabina měla jednu oběť

Cyklona Sabina zasáhla Česko plnou silou v noci na pondělí. Vítr, jehož nárazy dosahovaly na horách rychlosti kolem 130 kilometrů za hodinu a v nižších polohách měly i stokilometrovou rychlost, prošel republikou od západu na východ ve dvou vlnách. Nejprudší poryv zaznamenaly přístroje na Sněžce, měl rychlost 184 kilometrů za hodinu.

Počasí přispělo k jednomu úmrtí, když po střetu se stromem havarovalo na Sokolovsku auto a jeho řidič zahynul. Další lidé utrpěli zranění při podobných, ale méně vážných nehodách. Na jednu ženu a dvě děti stromy spadly.

Ve městech byly preventivně uzavřené parky či zoologické zahrady, některé radnice rozhodly také o uzavření hřbitovů. Praha odvolala plošnou uzavírku městských hřbitovů až ve středu ráno. „Nebezpečné lokality, kde by hrozil pád větví nebo stromů, jsou takzvaně zapáskované,“ upozornil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Do Lince i k Lipnu jedině autobusem

V jižních Čechách zůstávají po průletu Sabiny ještě uzavřené dvě železniční tratě. Jde o hlavní mezinárodní spojnici Českých Budějovic a Lince a lokálku do Lipna nad Vltavou, která se od hlavní tratě odpojuje v Rybníku. Podle mluvčí Správy železnic je sice již hlavní trať na českém území průjezdná, ale v Rakousku nikoli. Cestující z expresů Praha–Linec tak musí v Rybníku přestupovat do autobusů, které jezdí do rakouského příhraničního Summerau. Tam ale následuje přestup do jiného autobusu, který jezdí dále do Freistadtu, odkud je teprve trať opět sjízdná.

Na trati do Lipna nejezdí vlaky vůbec. „Je tam těžko přístupný terén. Na trať popadalo hodně stromů, které poškodily trakční vedení a sloupy,“ uvedla mluvčí.

Výluka na hlavní trati potrvá nejméně do pátku. Ve čtvrtek by mohly skončit opravy na lipenské trati.