Vítr za minutu poškodil padesát domů. Rohozná se snaží vzpamatovat z bouře Sabina

Události: V Rohozné začaly opravy, obec má po větru milionové škody (zdroj: ČT24)

Druhý den se v Rohozné na Jihlavsku potýkají s odklízením následků vichřice Sabina. Jen na obecním majetku způsobil pondělní silný vítr škodu okolo tří milionů korun. Poškodil takřka 50 nemovitostí včetně rodinných domů, hospodářských budov a hasičské zbrojnice. Meteorologové nevyloučili, že mohlo jít o tornádo. Ve prospěch poškozených rodin chce obec vypsat veřejnou sbírku.

Podle starostky Štěpánky Šteflové (nestr.) stačila silnému větru pouze minuta na to, aby se prohnal v úzkém pásu přes obec a poškodil desítky domů. Podle některých svědectví mohlo jít o tornádo.

„Skutečně nelze vyloučit, že se ojediněle vyskytlo i tornádo. Ta taky vznikají při silnějších přeháňkách a bouřkách za určitých podmínek, které včera trochu byly,“ připustil v úterý Peter Hruška z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

V Rohozné, kde žije asi 400 obyvatel, stojí přibližně 250 nemovitostí. Pondělní vítr zasáhl z velké části hospodářské objekty včetně kravínu s kravami připravenými telit se. „Vzalo to krov, přední strana se úplně vychýlila,“ řekla místostarostka Věra Řezníčková, jejíž rodina má hospodářství.

Statik podle ní nařídil odstranění poškozené části stavby. Krávy musely dočasně do ohrady.

Provizorní azyl ve zbrojnici

Od rána v obci pomáhají dobrovolní hasiči nebo pracovníci technických služeb nedaleké Třeště. Zdemolován musel být kvůli poškození obecní sklad. Klempířská firma začala pracovat také na dvou nejpoškozenějších rodinných domech. Jejich střechy byly takřka nové, podobně jako u hasičské zbrojnice, které kromě krytiny chybějí i oba štíty.

Přesto ve zbrojnici, která také přišla o střechu, vytvořili místní provizorní azyl pro všechny, kdo ve vsi dobrovolně pomáhají. Někde vítr shodil jenom pár tašek, jinde strhl celou střechu. Nejponičenější jsou podle starostky hospodářské budovy, které nemá řada lidí vůbec pojištěné.

Obce zasažené vichřicí budou moci žádat o pomoc Kraj Vysočina. „Pokud jde o konkrétní případ Rohozné, jsem s paní starostkou v kontaktu, jsem informován o aktuální situaci,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

„Kraj Vysočina je připraven v rámci svých pravidel a nastavení pomoci obcím s úhradou škod bezprostředně ohrožujících základní funkce v území. V praxi to znamená například úhradu opatření k zajištění dodávek pitné vody, dopravní dostupnost nebo zajištění provozu čističky odpadních vod,“ doplnil hejtman Běhounek.