Památník Rudé armády v Ostravě hlídá kamera. Má ho chránit před vandaly

Památník Rudé armády pohlídá kamera (zdroj: ČT24)

Památník Rudé armády v Komenského sadech v Ostravě hlídá kamera. Město ji tam nechalo umístit v souvislosti s případem z loňského podzimu, kdy národní kulturní památku někdo polil červenou barvou a popsal nápisy. K útoku se na sociálních sítích přihlásili příznivci Národní a sociální fronty. Policisté stále neznají konkrétní pachatele.

Památník a prostor kolem něj bude kamera sledovat čtyřiadvacet hodin denně. Aby se neopakovala situace z loňského podzimu, kdy někdo červenou barvou polil podstavec i sousoší. Postranní reliéfy nazvané Boj a oběť pak vandalové popsali. „To skutečně není památník Koněva ani Stalina. Jsou tam pohřbeni lidé, kteří nemuseli a padli tady za naši svobodu,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Kameru namontovali technici zhruba do pětimetrové výšky. „Je to otočná kamera, která monitoruje i prostor kolem. Městská policie si ji otáčí podle toho, kam potřebuje,“ vysvětlil technik Martin Flíbor.

Policie zatím nikoho neobvinila

Po pachateli nebo pachatelích ostravští kriminalisté stále pátrají. Nikoho zatím neobvinili a k podezřelým se vyjadřovat nechtějí. Případ šetří jako poškození cizí věci a výtržnictví. „Kriminalisté prověřování uvedeného případu dosud neukončili, i nadále prověřují a kompletují veškeré záležitosti týkající se této věci,“ řekla moravskoslezská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Památník zatím hlídá jedna kamera, v budoucnu budou možné dvě a další na opačné straně. „V případě, kdy by došlo k narušování veřejného pořádku, tak kolegové informují strážníky, kteří jsou v terénu nejblíž a ti následně na to konkrétní místo vyjedou,“ řekl mluvčí Městské policie Ostrava Michael Beneš.

Památník Rudé armády stojí v Komenského sadech v Ostravě od roku 1946, umístěn tam byl tedy dva roky před nástupem komunistů k moci. Je v něm 668 uren s popelem sovětských a československých vojáků, včetně obyvatel Ostravy, kteří při osvobozování města padli.