Lavina v Krkonoších zabila lyžaře, další je zraněný

Pec pod Sněžkou - Při pádu laviny v Malé Studniční jámě v Krkonoších zemřel asi osmadvacetiletý skialpinista. Další je zraněný a v péči záchranářů, třetímu se nic nestalo. V Krkonoších, kde je na hřebenech 80 až 120 centimetrů sněhu, platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Studniční jáma se nachází v Obřím dole ve východních Krkonoších na úbočí Studniční hory. Lavina tu dopoledne zasáhla dva ze tří lyžařů, jeden se před ní dokázal schovat pod skalkou. „Nezasažený lyžař pak vyhrabal úplně zasypaného lyžaře a začal jej oživovat,“ řekl mluvčí zdravotnické záchranné služby Ivo Novák.

Ze zasypaného zůstala ze sněhu koukat jen hůlka. Třetí lyžař zůstal na povrchu laviny a utrpěl méně závažná poranění. Přivolaní záchranáři nejvíce zraněného lyžaře resuscitovali, jeho zranění ale byla podle Nováka velmi vážná a neslučitelná se životem. Druhého lehce zraněného lyžaře převezli záchranáři do nemocnice v Trutnově. Měl poraněné koleno a naražený hrudník.

Skialpinisté strhli lavinu při sjezdu

Podle zástupce náčelníka krkonošské horské služby Pavla Jirsy se skialpinisté pohybovali mimo vyznačené trasy a lavinu strhli při sjezdu. Nacházeli se v místě, kde je dráha, kterou laviny sjíždějí. „Všichni tři se pohybovali ve volném terénu, zcela mimo lyžařské trasy a bezpečné skialpinistické lokality. Tedy v místech, kde lyžaři nemají vůbec co dělat,“ uvedl Jirsa. Podle něj trojice evidentně podcenila třetí stupeň lavinového nebezpečí, který v Krkonoších platí.

Mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný dodal, že se lyžaři pohybovali i v 1. zóně národního parku, kde je zakázaný pohyb mimo vyznačené trasy. V případě, že by muže na místě přistihli strážci parku, hrozila by jim ve správním řízení pokuta v řádech desítek tisíc korun. Případem se zabývá i policie. „Jelikož došlo k úmrtí, budeme ve spolupráci s horskou službou zjišťovat podrobnosti tohoto neštěstí,“ řekl mluvčí královéhradecké policie Jan Čížkovský.

V Česku lavina naposledy zabíjela v lednu 2010

V Krkonoších je na hřebenech až 120 cm sněhu a platí zde třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Podle záchranářů hrozí pád deskových lavin a sněhové laviny vykazují slabou stabilitu. „Třetí stupeň je nejrizikovější, protože se celkem podceňuje… Lidé si myslí, že to ještě není úplně nejhorší, protože jsou ještě další dva stupně, ale v tom momentě už je to dost nebezpečné,“ řekl ČT Jirsa. Lidé, kteří nemají o lavinách dokonalé znalosti, by se proto podle něj neměli ve volném terénu vůbec pohybovat. „Pokud už se v lavinovém území ocitnou, měli by dodržovat rozestupy. Při 3. stupni stačí malé zatížení, tedy i jedním člověkem, a lavina se dá lehce utrhnout. Lyžaři by měli jezdit po sobě, počkat, až jeden sjede dolů,“ dodal.   

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě. V celé ČR lavina naposledy zabíjela v lednu 2010, kdy v Jeseníkách zasypala pětatřicetiletého skialpinistu.

V Krkonoších mají skialpinisté osm tras

Skialpinismus se v posledních deseti letech hodně rozšířil. V Krkonoších mohou příznivci tohoto sportu chodit po osmi vyznačených trasách. Před túrou ale Jirsa vždy doporučuje kontaktovat dispečink Horské služby nebo se podívat na web, kde jsou k aktuálnímu lavinovému nebezpečí podrobné informace.    

3. STUPEŇ LAVINOVÉHO NEBEZPEČÍ – KRITICKÁ, VELMI ZRÁDNÁ SITUACE!!

Stabilita sněhové pokrývky
Sněhová pokrývka vykazuje na mnoha strmých svazích* pouze střední až slabou stabilitu. Zde je jen mírně zpevněna.

Pravděpodobnost uvolnění laviny
Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení**, a to zejména na strmých svazích* většinou uvedených v lavinové předpovědi. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin středních a ve výjimečných případech i velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu.

Doporučení pro lyžaře a turisty
Túry vyžadují velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky. Nutná volba bezpečné trasy. Nebezpečná místa již tvoří souvislý celek i na mnoha strmých svazích* většinou uvedených v lavinové předpovědi. Nevstupovat na svahy nad 35º!! Zvýšená opatrnost na svazích nad 30º!

Charakteristika 3. stupně lavinového nebezpečí
Obvykle je vyhlašován v 30 % zimního období a dochází při něm k 47 % lavinových nehod. Ojediněle může dojít k ohrožení frekventovaných cest samovolnými lavinami. Bývá vyhlašován při napadnutí 20–40 cm nového sněhu za bezvětří nebo 15–30 cm nového sněhu při působení větru nad 10m/s. Označen oranžovou barvou.

* Strmé svahy

  • Mírně strmý terén - svahy se sklonem do 30º
  • Strmé svahy - svahy se sklonem nad 30º
  • Velmi strmý extrémní terén - nepříznivý sklon (více než 40º), profil terénu, blízkost hřebene, hladký povrch podkladových vrstev

** Dodatečné zatížení

  • Malé - jednotlivý lyžař/snowboardista lehce jedoucí, bez pádu, turista na sněžnicích, skupina s rozestupem minimálně 10m
  • Velké - dva nebo více lyžařů/snowboardistů apod. bez rozestupů, sněžné stroje, výbuch, pěší turista/horolezec

zdroj: Horská služba