Historie ostravských divadel na jednom místě. Do archivu přispěli bývalí zaměstnanci i návštěvníci

Historii umělecké činnosti českých profesionálních divadel v Ostravě mapuje digitální Ostravský divadelní archiv. Jeho příprava trvala téměř dva roky. V archivu od středy zájemci dohledají veškeré údaje o repertoáru českých profesionálních divadel v Ostravě. Kromě Národního divadla moravskoslezského (NDM) mapuje web i činnost Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Aréna, Divadla loutek Ostrava i Divadla Mír.

„Je to virtuální prostor a vlastně je tam možno najít historii všech profesionálních divadel v Ostravě, tedy česky mluvících, a to od roku 1919. Můžeme se tam dočíst kromě historie divadel i soupis repertoáru,“ řekl ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Data se podle něj budou postupně doplňovat i fotografickým materiálem a dalšími novými informacemi. Ředitel se domnívá, že projekt, který mapuje všechna profesionální divadla v jednom městě, je unikátní nejenom v Česku, ale v celé Evropě.

Ostravský divadelní archiv – náhled webové stránky
Zdroj: ČT24

Informační databáze obsahuje vždy název inscenace, jméno autora titulu i členů inscenačního týmu a herecké obsazení, včetně alternací. Zájemci se dozvědí také datum a místo premiéry, údaje o reprízách či derniéře a další. Systém umožňuje vyhledávat podle různých kategorií, které lze vzájemně kombinovat.

Tohle je práce natrvalo. Ostravský divadelní archiv je živý materiál s nutností stále doplňovat údaje, zpřesňovat, opravovat případné chyby.
Jiří Nekvasil
ředitel Národního divadla moravskoslezského

Téměř dva roky práce

„Práce na databázi začala v březnu 2018, kdy celkem desítka spolupracovníků začala tvořit obsah repertoáru jednotlivých divadel. První fází bylo postupné třídění materiálů v jednotlivých divadlech, které byly doplněny o prameny z Městského archivu Ostrava i Institutu umění - Divadelního ústavu,“ přiblížila vedoucí projektu Stanislava Hrušková. 

Až po náročném zkompletování repertoáru českých divadel v Ostravě mohlo začít samotné plnění obsahu digitální databáze. 

 Na tomto projektu se podíleli i studenti ze Slezské univerzity v Opavě, Univerzity Palackého v Olomouci, Masarykovy univerzity v Brně a Ostravské univerzity, kteří v rámci odborné praxe pomáhali s tvorbou archivu. S kompletací pomáhala i veřejnost. Bývalí zaměstnanci i návštěvníci divadel nosili své programy, fotografie a korespondenci. 

Na vznik archivu dalo město Ostrava zhruba dva miliony korun „Ostravský divadelní archiv zjednoduší práci všem, kteří se zajímají o repertoárovou historii ostravských českých profesionálních scén, ať už profesně, či soukromě,“ řekl náměstek primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).  

Události v kultuře: Národní divadlo moravskoslezské slaví (zdroj: ČT24)