Praha zahájila stavbu Trojské lávky. Ta chybí téměř dva roky, sloužit začne do konce toho příštího

Začala stavba nové Trojské lávky (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát zahájil výstavbu nové lávky z Císařského ostrova do Troje. Pro město ji postaví za 128,3 milionu korun firma SMP CZ. Měla by být otevřena do konce příštího roku. Nahradí původní přemostění, které se zřítilo předloni v prosinci.

Lávka bude čtyři metry široká a bude sloužit pěším i cyklistům. V případě potřeby po ní bude moci přejet i sanitka. Jejím základem bude ocelově vyztužená konstrukce, bude mít životnost sto let a neměla by zevnitř korodovat.

„Bude širší a vzhledem k použitým technologiím bude velice snadno kontrolovatelná. Všechna místa budou vizuálně přístupná a mostní prohlídka snadno zkontroluje, jestli se na ní něco děje a jestli se některé její části nedostávají do špatného stavu,“ informoval náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Ohled na bezpečnost je v případě Troje na místě. Lávka, která tam stála původně, se totiž počátkem prosince 2017 zřítila, při čemž se zranili čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každému dalo 50 tisíc korun a na dalším odškodnění se domluvilo letos v lednu s pojišťovnou. Policisté v případu obvinili dva muže z obecného ohrožení. 

Bez vírů

„Udělali jsme vše, aby stavba začala co nejdříve, podařilo se nám zkrátit přípravné procesy. Minulý pátek jsme tak předali staveniště a již nyní začaly práce na tom, aby lávka byla dokončena,“ dodal Scheinherr.

Stavba vyroste tak, aby se při povodni u jejích pilířů nedělaly víry. Také bude mít sklopitelné zábradlí a voda přes něj případně lépe přeteče. „Ta lávka bude krásným dílem. Bude to obloukový spojitý nosník z ocelového profilu s potrubím o průměru 913 milimetrů. Snese zatížení až 500 kilogramů na metr čtvereční s tím, že po ní může přejet vozidlo o hmotnosti 3,5 tuny,“ řekl Jiří Bažata, ředitel divize Velké projekty společnosti SMP CZ.

Stavební společnost nyní musí lávku napřed založit, kdy zhotoví takzvané štětovnicové stěny poloostrovů, které budou sloužit pro založení dvou základních pilířů. „Tyto práce by měly být hotovy v lednu a na začátku roku budeme připraveni na montáž té vlastní ocelové konstrukce lávky,“ dodal Bažata.