Lidé z jihu Čech žádali o dotace a systém kolaboval. Kraj mluví o možném útoku hackerů

Jihočeský kraj přijal v pondělí od šesti ráno do jedné odpoledne zhruba 3900 žádostí o dotace na výměnu starých kotlů. Systém v první části dne kolaboval, fungoval velmi zpomaleně. Objevilo se velké množství duplicitních žádostí, nepřístupné byly i webové stránky kraje. Jednou z variant podle kraje je, že systém napadli hackeři.

„Systém fungoval velmi zpomaleně, přesto se dosud podařilo přijmout více než 3900 žádostí,“ řekl David Hocke z kanceláře hejtmanky. V době, kdy systém nefungoval, kraj neumožnil podat žádosti osobně. Pravidla to nedovolují, řekl Jan Návara z odboru evropských záležitostí. „Dostávají se sem žádosti do transparentního pořadníku, budeme je vyhodnocovat,“ řekl.

Krajští zaměstnanci IT si na pondělí nechali technickou rezervu. Očekávali větší nápor, protože jde o poslední vlnu dotací. Vedoucí odboru informatiky Petr Vobejda vidí problém v tom, že žadatelům – na rozdíl od minulých dvou vln žádostí – řekli přesnou hodinu, kdy lze žádosti podávat.

„Systém stěží zvládal. Zcela nezkolaboval, nicméně potýkal se s velice výrazným zpomalením. (Teď) systém funguje bez problémů, každou minutu tam padá nových třicet čtyřicet žádostí. Hackerský útok je jedna z příčin. Uživatelé se snažili občerstvovat prohlížeč, celou situaci zhoršovaly automaty, roboti či softwarové aplikace, které si některé firmy vytvořily na automatické urychlení podávání žádostí,“ řekl Vobejda.

Hra o tři sta milionů

Lidé už v tomto kole nemohou žádat dotaci na kombinované kotle na biomasu a uhlí s ručním přikládáním. V předchozích dvou kolech dotací rozdělil Jihočeský kraj zhruba mezi šest tisíc lidí asi šest set milionů na výměnu ekologicky nevyhovujících kotlů.

Peníze poskytuje ministerstvo životního prostředí (MŽP), ve třetím kole dotací takto v Česku rozdělí 3,1 miliardy korun, samotný Jihočeský kraj rozdělí ve třetím kole dotací 302 milionů korun. Úřad neuvažuje o tom, že pondělní výzvu kvůli potížím anuluje a spustí ji jindy znovu. Kapacita ještě není naplněna, žádosti tak lze podávat a dotaci získat.