Motorkář, který v Mohelnici pod vlivem drog srazil policistku, půjde před soud

Zdrogovaný motorkář srazil policistku, stíhán je na svobodě (zdroj: ČT24)

Státní zástupce obžaloval muže, který loni v říjnu v Mohelnici pod vlivem drog srazil a zranil policistku při silniční kontrole. ČT to řekl šéf Okresního státního zastupitelství v Šumperku Jaroslav Horák. Viní ho z násilí proti úřední osobě, z nedovolené výroby a jiného nakládání a přechovávání omamné a psychotropní látky. Hrozí mu až šestileté vězení. Hlavní líčení nařídil Okresní soud v Šumperku na 30. října.

„V předmětné věci byla dne 9. září 2019 podána obžaloba Okresnímu soudu v Šumperku, který nařídil hlavní líčení na den 30. října 2019,“ řekl ČT okresní státní zástupce Jaroslav Horák. 

Policisté motorkáře za sražení policistky původně obvinili z násilí proti úřední osobě a přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Po vyhodnocení znaleckých posudků obvinění rozšířili o přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

„V případě prokázání viny a odsouzení hrozí podle trestního zákoníku dnes již pětatřicetiletému obviněnému mimo jiné až šestiletý trest odnětí svobody,“ upřesnila pro ČT mluvčí olomouckého krajského ředitelství policie Jiřina Vybíhalová.

Drogy a po domácku vyrobená motorka

K incidentu došlo v Mohelnici v Uničovské ulici ve čtvrtek 18. října krátce před 9:00. Policistka se motorkáře pokusila zastavit poté, co mu policisté při kontrole v Družstevní ulici naměřili rychlost 92 kilometrů v hodině. Dala mu znamení zastavovacím terčem a levou rukou jej směřovala k pravému okraji vozovky.

Řidič motocyklu na výzvu k zastavení reagoval nejdříve zpomalením jízdy. Ve vzdálenosti několika málo metrů před policistkou ale zprudka přidal plyn a ve snaze ujet na policistku přímo najel. Žena po nárazu upadla na silnici, motorkář na místě havaroval. Policisté ho ihned zadrželi. Oba pak byli převezeni do šumperské nemocnice.

Žena po ošetření v šumperské nemocnici skončila v domácím léčení a pracovní neschopnosti. Podle dalšího šetření policie neměl motorkář žádné řidičské oprávnění. Jeho po domácku sestrojený motocykl ani nebyl registrovaný. Dechová zkouška neprokázala u řidiče požití alkoholu. Podle policie měl ale pozitivní test na amfetamin nebo metamfetamin.